Gündem Telafer düşmek üzere

Telafer düşmek üzere

19.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’un doğusundan ilerleyişini sürdüren Irak ordusu 80 mahalleden sekizinde kontrolü ele geçirirken, Şiilerden oluşan Haşdi Şabi milis güçleri ise Telafer’in kapısına dayandı...

Telafer düşmek üzere

Musul’un doğusunda ilerleyişini sürdüren Irak ordu güçleri ile DAEŞ grupları arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlenirken Irak ordusu kent merkezindeki 80 mahalleden sekizinde denetim sağladı. Şii’lerden oluşan Haşdi Şabi milis güçleri ise Türkmen kenti Telafer kapılarına dayandı.

Musul’un doğusunda DAEŞ’e karşı ilerleyişini sürdüren Irak ordusu ile Anti-Terör timleri, halkın bir bölümünün evlerini terketmemesi nedeniyle dikkatli hareket ediyor. Sivillere zarar verilmemesi için yavaş ilerlemek zorunda kalan ordu güçleri, DAEŞ direnişi karşısında takviye kuvvet talep etti.

Irak Ordusu’na bağlı 9 ve 16’ncı bölükleri, Federal Irak Polisi ile Heşdi Şabi birlikleri de destek amacıyla bölgeye sevk edildi. Kentin kuzey, güney, doğu ve batısında DAEŞ’e kuşatma uygulanırken, örgütün yer yer direniş gösterdiği ve bazı mahallelerde şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Musul’un doğu kesimindeki çatışmalar DAEŞ tarafından sosyal medyada propaganda amacıyla paylaşılıyor. Görüntülerde örgüt üyelerinin çoğunluğunun yabancı uyruklu olması ve Irak Ordusu’na ait tank ve zırhlı araçların Alman yapımı MİLAN anti-tank silahına eşdeğer güçteki Rus yapımı kornet silahıyla vurulması dikkat çekiyor. IŞİD’in kornet füzesini etkili kullanması nedeniyle Irak ordusunun zırhlı araç ve tanklarla güçlerini mahallelere nakletmede sorun yaşadığı bildirildi. Kornet silahın, DAEŞ’in Musul’u ele geçirmesi sırasında Irak Ordusu’ndan ele geçirilidği ifade ediliyor.

Katliam endişesi

Irak ordusu Musul kent merkezinde ilerlerken Şii gruplardan oluşan misil kuvveti Haşdi Şabi ise Türkmen kenti Telafer kapılarına dayandı. Telafer yakınlarındaki stratejik hava üssünü şiddetli çatışmalar sonucunda elegeçiren Haşdi Şabi milisleri, dün Telafer’i üç taraftan kuşattı. Telafer kent merkezine yakın mesafede konuşlanan Şii milis kuvveti ile DAEŞ’li gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Haşdi Şabi grupları karşısında gerileyen DAEŞ’in Musul’da olduğu gibi sokak savaşına hazırlandığı bildirildi. Haşdi Şabi milis gücünün ise kent merkezine girmek için güvenli korudor oluşturmak için ağır zırhlı birlikler eşliğinde ilerliyor.