Gündem 2 bin 300 yıllık antik yola kıydılar

2 bin 300 yıllık antik yola kıydılar

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Aydın’ın Söke ilçesindeki Alinda Antik Kenti’ni, Herakleia (Latmos) Antik Kenti’ne bağlayan 2 bin 300 yıllık antik taş yolun 4 kilometrelik bölümünün, zeytin bahçelerine yol açmak isteyen köylüler tarafından tahrip edildiği ortaya çıktı.

2 bin 300 yıllık antik yola kıydılar

Zeytinliklerine yol açmak isteyen köylülerin, Beşparmak (Latmos) Dağları’ndaki antik dönem taş yolunun yaklaşık 4 kilometrelik bölümünü dozerle tahrip ettiği belirlendi.

Haberin Devamı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nce (EKODOSD) üyeleri, bu konuda yapılan şikayet üzerine harekete geçip, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan çevre mühendisi Haydar Coşar, arkeolog Süleyman Özgen ve Aydın Arkeoloji Müzesi’nden arkeolog Songül Erbay ile bölgede inceleme yaptı.

Trekking yapıyorlar

Yolun bazı bölümlerinin tamamen tahrip edildiği, bazı bölümlerinde ise dolgu yapıldığı belirlendi. EKODOSD tarafından gerekli ölçü ve koordinatları alınan antik yolun, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca tescil edilip, korumaya alınmasının sağlanması için çalışma başlatıldı.EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, taş döşeli yolun Antik Herakleia Kenti’nin kurucusu Pleistarkhos tarafından büyük maliyetle yaptırıldığını belirterek “Yöre insanları ve trekking tutkunları tarafından hala kullanılan yolun günümüze kadar ulaşıp, son 6 ay içinde tahrip edilmesi çok üzücüdür. Antik taş döşeli yollar, kültürel mirasımızın çok önemli birer parçalarıdır .Bu değerleri korumak, herkesin görevi olmalı. Burada yapılacak doğru bir proje, Aydın turizminin tanıtımına katkı sağlayacaktır” diye konuştu. l LATİF SANSÜR Aydın DHA