Gündem TEMA’dan termik santral çağrısı

TEMA’dan termik santral çağrısı

07.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TEMA Vakfı, Çanakkale’de yapılması planlanan Biga Termik Santrali’ne resmi itiraz hakkını kullanmak isteyenleri 8 Ekim’e kadar itiraz dilekçesi ile Çanakkale İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurmaya davet etti.

TEMA’dan termik santral çağrısı

Çanakkale’de yapılması planlanan Biga Termik Santrali’nin çevresel etki değerlendirme raporunun (ÇED) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yakın bir zamanda onaylanmasının beklendiğini söyleyen TEMA Vakfı, “Bu santral büyük çevre felaketlerinin oluşmasına neden olur” dedi.

Haberin Devamı


Hastalık kaynağı

2012’nin kömür yılı ilan edilmesinin ardından kömür madenciliği ve kömürlü termik santraller konusunda çalışmalar hızlanırken, Çanakkale’de 12 yeni kömür santralinin yapılması çevrecilerin tepkisini çekiyor. Çanakkale’de halen 3, inşaatı süren 1 termik santrali olduğunu belirten TEMA Vakfı, kömürlü termik santrallerin en büyük hava kirliliği kaynağı ve hava kirliliği kalp, akciğer ve solunum yollarını etkileyerek akciğer kanseri, felç, KOAH ve astım gibi hastalıklara neden olduğunu belirterek termik santrallerin durdurulmasını istedi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünya Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliğinin Türkiye’ye her yıl 2,9-3,6 milyar USD arasında sağlık maliyetine neden olduğunu söyledi. Termik santraller nedeniyle her yıl 2 bin 879 erken ölüm, 637 bin 643 iş günü kaybı, 3 bin 823 yeni kronik bronşit vakası yaşanıyor” dedi.

Haberin Devamı


Ataç, “Yakın zamanda Biga Termik Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanacak. Bunun önüne geçmek için tüm çevre tutkunlarını ve doğaseverleri tepkiye çağırıyoruz” dedi.