Gündem Terk edilen tarihi binada ağaç çıktı

Terk edilen tarihi binada ağaç çıktı

22.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyoğlu, İstiklal Caddesi’nde eski Art Nouveau yapı olan Botter Apartmanı, uzun  süredir atıl vaziyette bulunuyor.

Terk edilen tarihi binada ağaç çıktı

Kaderine terk edilen tarihi yapının üst katında, incir ağacı çıkması görenleri şaşırtıyor. 1900-1901’de İtalyan mimar Raimondo D’Aronco tarafından inşa edilen ve mülkiyeti Kamhi Ailesi’nde bulunan yapının akıbeti bilinmezliğini koruyor.

Ne büyük ihmal

Sanatsal binanın dış cephesi adeta kararırken, çatı kısmında yabani incir ağacı çıkması ihmali gösteriyor.

İstanbul’un simge yapılarının bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Ali Hacıali, “Mimari açıdan önemli tarihi yapılarımızın aslına uygun korunması gerekiyor. D’Aronco eserinin düşürüldüğü hali görse kahrından yatağa düşerdi. Çatı kısmında yabani incir ağacı ise trajikomik bir durum. ‘Ocağına incir ağacı dikmişler’ deyimi Botter Apartmanı için söylenmiş olsa gerek. Binanın alenen çürümeye terk edildiği görülüyor. Tarihi eserlerimizin korunması için gerektiğinde kamu kuruluşları da devreye girebilir. Yetkili belediyeler isterlerse kamulaştırma bile yapabilir. Beyoğlu’na yakışmayan bu görüntü bir önce çözüme kavuşturulmalı.”

Haberin Devamı

Sahip çıkılmalı

Mimar Sinan Genim, Botter Apartmanı hakkında bilgi verdi: “Yapım malzemesi olarak tuğla dolgu duvarlı, dökme demir konstrüksiyon. Kaplama malzemesi olarak da zemin katta mermer, üst katlarda taş, çekme katta ise sıva kullanılmış ve böylece malzemede çeşitlilik sağlanmış. D’Aronco bu yapı için oldukça özgün tasarımlar yapmış. Botter Apartmanı, Art Nouveau yapılara en güzel örneklerden biridir. Ortaya çıkan manzaraya gülsek mi ağlasak mı bilemedim. Ocağına incir ağacı dikilmiş Botter’e umarım birileri sahip çıkar.”