Dünya Son dakika: Musul'da Irak güçlerinin ilerleyişi sürüyor! Örgütten korkunç taktik

Son dakika: Musul'da Irak güçlerinin ilerleyişi sürüyor! Örgütten korkunç taktik

27.02.2017 - 11:04 | Son Güncellenme:

Musul'da terör örgütü DEAŞ'i silmek için yürütülen operasyonda flaş gelişme... Irak askeri birlikleri, kentin en güneyindeki Dördüncü Köprü'yü ele geçirdi. Bu arada kentin batısında Irak güçlerinin ilerleyişi sürüyor. Bölgeden gelen son görüntülerde Iraklı bir asker, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan sivillere Haziran 2014'ten bu yana yasak olan sigarayı ikram etti. Musul'da yenilgiyle yüz yüze gelen terör örgütü akıllara ziyan bir yöntem geliştirdi. Örgüt artık köpek yavrularının üzerine bağladıkları bombaları patlatıyor.

Son dakika: Musulda Irak güçlerinin ilerleyişi sürüyor Örgütten korkunç taktik

Irak askeri birliklerinin Musul'da yürüttüğü operasyonlarda, terör örgütü DEAŞ'a önemli bir darbe vuruldu. Ordu birlikleri, kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin üstündeki beş köprüden birini terör örgütünden aldı.

Haberin Devamı

Ele geçirilen yer, Dördüncü Köprü ve kentin en güneyinde bulunuyor. Dördüncü Köprü, 21 Kasım'da koalisyon uçakları tarafından teröristlerin ulaşımını kesmek için bombalanmıştı. Koalisyon savaş uçakları, Dicle Nehri üstündeki diğer köprüleri de aynı şekilde imha etti.

Kentte, Eski Musul Köprüsü, Hürriyet Köprüsü, Üçüncü Köprü, Dördüncü Köprü ve Beşinci Köprü bulunuyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNDEN KORKUNÇ TAKTİK

Musul'un batısındaki mahallelerde köşeye sıkışan terör örgütü DEAŞ, cephede göğüs göğüse çarpışmak yerine yeni taktikler geliştiriyor. Irak askerleri, terör örgütü DEAŞ’ın yavru köpeklerin üzerine bomba sistemi bağlayarak kendilerine gönderdiklerini keşfetti.

Şans eseri patlamayan bombayı Irak güçleri etkisiz hale getirdi. Düzeneği köpeğin üzerinden çıkarmaya çalışan ordu birlikleri, yavru köpeğin hayatını kurtardı. Her gün mevzi kaybeden DEAŞ’ın bu korkunç yöntemi, umutsuz bir çırpınış olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının kentin batısından geçtiği bir kare ise, günün fotoğrafları arasına girdi. Terör örgütünden kaçmayı başaran siviller, kimlik kontrolünden geçiyor. Bu sırada bir asker, iki yılı aşkın süredir yasak olan sigarayı bekleyen sivillere ikram ediyor.

DÖRT YAŞINDAKİ KIZININ CESEDİNE BAKAKALDI

AP haber ajansının paylaştığı bir başka karede ise bir anne terör örgütü DEAŞ tarafından öldürülen dört yaşındaki kızının cansız bedeninin başında ağlıyor. Safana Hamad isimli kadın Musul’un batısını DEAŞ’tan kurtarma operasyonlarında DEAŞ’ın Irak güçlerine karşı düzenlediği bombalı saldırıda küçük kızını kaybetti. Henüz dört yaşındaki kızın cansız bedenine bakıp donakalan anne kızının giydiği montu ve oyuncak bebeğini koklayıp sarıldı.

YAVRU KÖPEKLERİ BÖYLE BOMBA YAPTILAR

Terör örgütünün son dönemlerde sahaya sürdüğü bir başka taktik ise, insansız hava araçlarına yüklediği roketler ve bombaları askeri araçlar veya binaların üstünde patlatmak. DEAŞ yanlısı sosyal medya hesaplarından, çok sayıda söz konusu taktikle yapılan saldırıların görüntüleri yayınlandı.

Son dakika: Musulda Irak güçlerinin ilerleyişi sürüyor Örgütten korkunç taktik

İLK MAHALLE DÜN KURTARILDI

Haberin Devamı

Dicle Nehri'nin batısını kurtarmak için başlatılan operasyonda dokuzuncu güne girildi. El Memun Mahallesi terör örgütünden dün kurtarıldı ve batıda IŞİD'den temizlenen ilk mahalle oldu. Ayrıca, dünkü operasyonlarda helikopterden fırlatılan füzelerle DEAŞ'ın üst düzey yöneticileri vuruldu.

GÜN GÜN OPERASYON

- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.
- 25 Şubat'ta Musul'un batısından ilk sivil tahliyeleri gerçekleşti.
- 26 Şubat'ta terör örgütü IŞİD'in elinden Memun mahallesi geri alındı. Memun mahallesi kentin batısında geri alınan ilk mahalle oldu.

Terör örgütü kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü geçen hafta kaybetmiş ve şehrin içine doğru çekilmişti.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, operasyonun beklentilerden daha hızlı ilerlediği duyurulmuştu.

Çatışma bölgesinde yaşayan siviller ise, bölgeden güneye doğru kaçıyor. Yaklaşık 750 bin kişinin terör örgütü elinde rehin olduğu tahmin edilen kentin batısından kaçanlar ve tahliye edilenlerin sayısı 2 bini aştı.

Yeni askeri harekâtın, bölgede tankların giriş yapamadığı dar sokakların ve kalabalık semtlerin bulunması nedeniyle oldukça zorlu geçmesi bekleniyor.

TOPRAKLARININ DÖRTTE BİRİNİ KAYBETTİ

Haberin Devamı

Musul, terör örgütü DEAŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. DEAŞ şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Terör örgütünün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, dün Fırat Kalkanı Harekâtı'yla ele geçirildi ve ilçe çevresindeki kasabalardan da örgüt temizlendi.

DEAŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. Irak'ta Felluce, ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde Rakka'ya sıkışacak.