Gündem Teröre karşı çalıntı kamyonet önlemi

Teröre karşı çalıntı kamyonet önlemi

10.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul ve Mardin’de bombalı araç ile düzenlenen terör saldırılarının ardından Ankara’da da polis teyakkuza geçti. Kiralık araçlar üzerinde detaylı incelemelerde bulunan polisin son dönemlerde terör olaylarında çalıntı araçların kullanılacağı bilgisi üzerine yaptığı çalışmalarda ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Teröre karşı çalıntı kamyonet önlemi

Yılın ilk 4 ayında, yaklaşık 160 kamyonet çalındığı anlaşıldı. Çalışmalar sonrası aylık ortalama çalıntı kamyonet sayısı 10’a kadar düştü. Son 2 ayda yapılan projeli operasyonlarda 61 oto hırsızlık olayı aydınlatılırken, 28 şüpheli yakalandı.

Vezneciler ve Midyat’ta bombalı araç ile yapılan saldırıların ardından harekete geçen Ankara Emniyeti tedbirlerini üst seviyeye çıkardı. Kiralık araçlar ile ilgili detaylı incelemelerde bulunan ekiplerin son dönemlerde terör olaylarında çalıntı araçların kullanılacağı bilgisi üzerine yaptığı çalışmalarda ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Çalınan araç azaldı

Özellikle yılın ilk 4 ayında ayda ortalama 40 kamyonet tipi araç çalındığı ortaya çıktı. Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerince yapılan projeli çalışmalar sonucunda bu rakamın ortalama olarak aylık 10’a düştüğü belirtildi. Ayrıca 15’er günlük veriler incelendiğinde oto hırsızlık olaylarındaki sayının düştüğü belirlendi. Ankara’da mart ayında 190 araç çalınırken, mayıs ayında ise bu sayının 120’ye düştüğü bildirildi.

Son 2 ayda polisin çalıntı araçlara yönelik dört projeli operasyon düzenlediği ve düzenlenen operasyonların ardından 61 olayın aydınlatıldığı dile getirildi. Yapılan operasyonlarda 28 şüphelinin yakalandığı bildirilirken, oto hırsızlığın yoğun olarak yaşandığı ilçeler analiz edilerek bu konuda artış gösteren yerlerin tespit edildiği öğrenildi.

Mamak’a özel

Terör örgütünün büyükşehirlerde bombalı araçlarla düzenlediği saldırılar sonrası çalıntı araçlara yönelik operasyonlar düzenleyen Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerinin başkentte yaptığı çalışmalarda artışın en yoğun yaşandığı ilçenin Mamak olduğu belirlendi.

Bu belirlemenin ardından özel ekip kurarak bölgede çalışma başlatan polis, mart ayında 69 olan oto hırsızlık vakasını nisanda 39’a, mayısta ise 32’ye kadar düşürdü. Polis ekiplerinin kamyonet araçların çalınmasıyla ilgili özel bir çalışma başlattığı da öğrenilirken, 3 ay önce çalıntı araç sayısının 100 iken, bu rakamın hâlâ aynı olduğu belirtildi.

İhbarla ortaya çıktı

Ankara Merasim Sokak’ta 29 askeri personelin şehit olduğu saldırıda kullanılan, “Volkswagen Scirocco” lüks aracın İzmirden kiralandığı ve kullanım süresinin bitiminin ardından çalıntı ihbarının yapıldığı ortaya çıkmıştı. Yine Kızılay Güvenpark’ta ise 37 sivilin terör kurbanı olduğu bombalı araçla düzenlenen saldırıdaki aracın yaşlı bir kadına ait olduğu belirlenmiş, 95 model BMW aracın Şanlıurfa’dan çalındığı tespit edilmişti.

3 gün dolaştı çevrilmedi

5 ay içinde üç ayrı intihar eylemine sahne olan Ankara’da Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Mahmut Karaaslan’ın göreve gelmesinin ardından 3 gün boyunca “tebdil-i kıyafet” ile çalıntı plakalı araçla dolaştığı öne sürülmüştü. Karaaslan’ın 3 gün boyunca aracının çevrilmediği iddia edilmişti. Mart itibarıyla Ankara’da sıkı denetim uygulanmış, sokaklar polise zimmettenmiş, çalıntı ve ikiz plakalı araçlara karşı özel önlemler alınmıştı.

Yazarlar