Ekonomi Tesla’ya yerli rakip güneş depoluyor

Tesla’ya yerli rakip güneş depoluyor

22.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, güneş enerjisi depolamasında Türkiye’de ilk ürünü 2018’de çıkaracaklarını söyledi. Şirket, 30 ülkeye ihracat yapıyor

Tesla’ya yerli rakip güneş depoluyor

Dünyada popülaritesi giderek artan güneş enerjisine Türk şirketleri de kayıtsız kalmıyor. Bilindiği gibi, elektrikli otomobil firması Tesla’nın sahibi Elon Musk güneş piline büyük yatırım yapıyor. Yakında, güneş enerjisi depolamada Tesla’nın iddialı bir Türk rakibi olacak.

Haberin Devamı

Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, 2018’de Türkiye’nin ilk güneş enerjisi depolama ürününü çıkaracaklarını açıkladı. Türkiye’nin güneş enerjisinde çok elverişli bir iklime sahip olduğunu belirten Özer, güneş enerjisi depolamasına geçilmesini ülke açısından çok önemli bir stratejik gelişme olarak niteledi.

Mevzuatın çıkması halinde elektrikli araba kullanımında Türkiye’de devrimsel gelişmelerin yaşanacağına vurgu yapan Özer, “Dışa bağımlılık azalacak ve cari açığın düşmesinde büyük rol oynayacak” dedi.

‘Milli mesele...’

Özer, “Ülkemizin iklimi güneş enerjisi üretmeye çok uygun. Ne çok sıcak ne de çok soğuk. Suudi Arabistan gibi çok sıcak olsak kurulan güneş enerjisi santrallerinin ömrü 20 - 30 yıl yerine 10 yıl olur. Güneş enerji üretimini ne kadar çok teşvik edersek o oranda ülkemiz için yararlı olur” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin güneş enerjisi üretiminde yüzde 20 olan yerli üretim oranını yüzde 60’a çıkardığını belirten Mehmet Özer, “Yaratılan istihdam ise 50 - 60 bin kişidir” şeklinde konuştu.

Hayatta güneş olmalı

TEAŞ verilerine göre bu yıl temmuzda rekor düzeyde elektrik kullanımı olmasına karşın elektrik kesintilerinin güneş santrallerinin devreye girmesiyle yaşanmadığını belirten Özer şunları söyledi:

“Ülke oralar güneş enerjisinin değerini bilmeli ve güneş enerjisini çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirmeliyiz.”

‘Bireyler için mevzuat değişsin’

Mehmet Özer, ev ve ofislerde güneş enerjisinin kullanılabilmesi için engelleyici olan mevzuatın değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Özer, “Bireylerden büyük yatırımcılardan istediği gibi çatıya güneş panelleri kurulması için 3 -4 belge yerine ‘Şirket kur, fatura öde’ derseniz, Türkiye’de bireyler güneş enerjisinden ev ve ofis kullanımında yararlanamaz”
dedi.

‘Güç duvarı’yla çok ses getirdi

Tesla’ya yerli rakip güneş depoluyor


Amerikalı milyarder girişimci Elon Musk’ın patronu olduğu Tesla, elektrikli otonun öncülerinden. Tesla güneş enerjisi alanında da çalışmalar yapıyor. Tesla Powerwall (Güç duvarı) adı verilen küçük ‘ev pili’ 2005 yılında tanıtıldığında büyük ses getirdi.
Powerwall, ev ya da işyerinin duvarına yerleştiriliyor. Çatıya kurulan güneş panelinden ya da elektriğin ucuz olduğu gece saatlerinde şebekeden beslenen batarya kendi kendine şarj oluyor. Batarya ister elektrik kesintilerinde devreye giriyor, istenirse de depoladığı enerjiyle bağımsız olarak evin ya da işyerinin elektriğini sağlıyor, faturalar hafifliyor.

Haberin Devamı

Yazarlar