The Others 10 gün orman yangını uyarısı

10 gün orman yangını uyarısı

08.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

10 gün orman yangını uyarısı

10 gün orman yangını uyarısı

       ORMAN Bakanı Ersin Taranoğlu, 10 - 20 Ağustos 1998 tarihlerinin orman yangınları için kritik 10 gün olduğunu belirterek, "Bu sürede olağanüstü hal ilan ettik" dedi.
       Taranoğlu, Milliyet'e yaptığı değerlendirmede, yılın ilk altı ayında 2 bin 300 hektarlık ormanın yandığını kaydederek "Geçtiğimiz yıla göre bin 400 hektarlık bir azalma var. Bu büyük bir başarı" diye konuştu. "Nazar değmesin" diye rakamları açıklamaktan çekindiğini kaydeden Taranoğlu, "ABD, İspanya ve Yunanistan'daki yangınlar dikkate alınırsa başarılı bir sezon geçiriyoruz" dedi.
       Orman yangınlarıyla mücadele ve yangın söndürme için büyük bir eğitim çalışması başlattıklarını, çobanlara bile eğitim verdiklerini anlatan Taranoğlu şunları söyledi:
       "Aslolan yangınların çıkmaması. Yangınlarda insan kusuru hakim. Bu nedenle insanlara büyük sorumluluk düşüyor. Orman teşkilatı yangına karşı büyük bir savaş verirken, vatandaşların da buna destek olması gerek."
       Taranoğlu, kritik 10 gün için ellerinde bulunan 21 yangın söndürme uçağının saat 11.00 ile 15 arasında devriye gezeceğini, motorize güç olarak ormanlara gönderilen sincapların da görevlerini büyük bir özveriyle sürdürdüğünü kaydetti. Taranoğlu alınan önlemleri şöyle anlattı:
       "Antalya, Muğla ve İzmir'de günübirlik tesisler, orman içi, milli park, kamping alanları gibi yerlerde hiçbir şekilde ateş yakılmasına izin verilmeyecek. Ormanın derinliklerine giden yolları araç ve insan geçişine kapattık. Orman köylüsü de sadece tarlalarına gidebilecek ormanın içlerine değil. Orman yollarında 09.00 - 19.00 arasında bizim ekipler ve jandarma devriye gezecek. Bakanlık bürokratları da 10 gün boyunca, herkese bir ilçe olmak üzere olası yangın bölgelerine gidecek. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan karada, Deniz Kuvvetleri komutanlığı'ndan da denizden denetleme, gözetleme ve devriye için yardım talep edildi. Yerel radyo ve televizyonlardan halk uyarılacak, tesis sahipleri ile toplantılar yapılarak duyarlılık dile getirilecek."