The Others 20 ilin seçmeni belli değil

20 ilin seçmeni belli değil

14.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

20 ilin seçmeni belli değil

20 ilin seçmeni belli değil


Ezelhan ÜSTÜNKAYA - ANKARA


ERKEN seçim kararı alınmadan önce hükümeti zaman darlığı nedeniyle uyaran Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 20 ilin seçmen sayısını belirleyemedi. YSK yetkilileri, seçmen sayısı tespit çalışmalarının en geç 15 Mart'ta tamamlanacağını bildirdi.
Oy pusulaları ve zarflarının basımını geçen hafta başlatan YSK yetkilileri, seçime 20 partinin katılması nedeniyle seçmen sayısını belirleme çalışmasının aksadığını belirterek şularını söyledi:
"Tüm çalışmalar bilgisayara tek tek kaydediliyor. Takvime göre, bu çalışmanın ayın 10'unda bitmesi gerekiyordu. Ancak aralıksız çalışılmasına rağmen adayların çokluğu nedeniyle belirleme çalışmasını bitiremedik. Rakamların 20 partiye verileceği düşünülürse, sıkıntının nedeni anlaşılır."
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, iki seçimin bir arada yapılması nedeniyle 760 binden fazla sandık kurulacak. 200'er bin adet olmak üzere, toplam 600 bin adet sandık belediye başkanlığı, il genel meclisi ve muhtarlıklar ve ihtiyar heyeti seçimleri için, 160 bin sandık da milletvekili genel seçimi için kullanılacak. Yalnız köy, il genel meclisi ve milletvekili seçimi yapılacak yerlerdeki sandık kurullarına üç, mahalle, belediye ve il genel meclisiyle milletvekili seçimi yapılacak yerlerdeki sandık kurullarına dört oy sandığı ve aynı sayıda torba verilecek.
Sandıklar, özel okullar ve özel dersaneler dahil okulların avlusuna veya salonların elverişli kısımları gibi geniş ve genel yerlere konulacak. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde sandığın konulacağı yeri ilçe seçim kurulu başkanı belirleyecek. Kışla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislere, karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına ve ibadet yerlerine sandık konulmayacak.
YSK, mevcut 305 bin sandığa ek olarak imal edilen 455 bin sandık için ilçe seçim kurullarına yaklaşık 2 trilyon lira para gönderdi.