The Others 2000'lerin komuta kademesi

2000'lerin komuta kademesi

30.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

2000'lerin komuta kademesi

2000lerin komuta kademesi

       TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin en yüksek karar organı Yüksek Askeri Şura'nın 3 - 6 Ağustos'ta yapacağı 1998 yılı birinci olağan toplantısında, TSK'yı 2000'li yıllara taşıyacak komuta kademesi yeniden şekillenecek.
       TSK'daki atama ve terfilerin ele alınacağı şurada, kadrosuzluk nedeniyle emekli edilecek personelin durumları da görüşülecek. Şura'da, görev süresi 30 Ağustos'ta sona erecek olan Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı'nın yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu getirilecek. Kıvrıkoğlu'ndan boşalacak göreve ise, 1. Ordu Komutanı Org. Atilla Ateş atanacak.
       Jandarma Genel Komutanı Org. Fikret Özden Boztepe de 30 Ağustos itibariyle emekliye ayrılacak. Ordunun üst kademelerindeki değişiklikler konusunda da, Genelkurmay Başkanlığı görevine gelecek olan Kıvrıkoğlu'nun "inisiyatif kullanacağı" belirtiliyor. Askeri kulislerde dile getirilen terfi değerlendirmelerine göre, Şura'da, Kıvrıkoğlu'nun inisiyatif kullanacağı üç önemli görev, "1. Ordu Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Genelkurmay 2. Başkanlığı" olarak sıralanıyor.
       Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın bir önceki aşaması olarak değerlendirilen 1. Ordu Komutanlığı'nın en güçlü adayı, 1995'te orgeneralliğe birinci sırada yükselen, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir. Ancak kulislerde Bir'in daha önce NATO'da görev yapması ve diplomat yönünün güçlü olması nedeniyle Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na da atanabileceği ifade ediliyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda, 1. Ordu Komutanlığı'na, Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hilmi Özkök'ün getirilebileceği konuşuluyor.
       Bir'den boşalacak göreve 2. Ordu Komutanı Org. Rasim Betir'le Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Org. Necdet Timur'un getirilmesi bekleniyor. Boztepe'nin emekli olması nedeniyle boşalan Jandarma Genel Komutanlığı için de Ege Ordu Komutanı Org. Doğu Aktulga'nın adı geçiyor.
       3. Ordu Komutanı Org. Nahit Şenoğul'un bir yıldan bu yana Erzincan'da bulunması nedeniyle görevini sürdüreceği belirtilerken, Betir'den boşalacak göreve bu yıl orgeneralliğe terfi edecek bir korgeneralin getirilebileceği kaydediliyor. Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile MGK Genel Sekreterliği, Donanma Komutanlığı ve Harp Akademileri Komutanlığı'nda bir değişikliğin beklenmediği Şura'da, Karadayı ve Boztepe'nin emekli olmaları nedeniyle boşalan iki orgeneral kadrosu için aday olan korgeneraller şunlar:
       MGK Genel Sekreter Başyardımcısı Teoman Erkan (geçen yıl rütbe bekleme süresi bir yıl uzatıldı), Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Metin Sağlam (geçen yıl rütbe bekleme süresi bir yıl uzatıldı), 3. Kolordu Komutanı Edip Başer, 4. Kolordu Komutanı Tamer Akbaş, 6. Kolordu Komutanı Aytaç Yalman, Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Yalçın Erten. 9. Kolordu Komutanı Erdinç Demirbilek, Kuzey Kıbrıs Türk Barış Kuvveti Komutanı Ali Yalçın.
       Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korg. Vural Avar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korg. Cumhur Asparuk'un yanı sıra Hava Eğitim Komutanı Korg. Orhan Köse ve 6. Müttefik Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korg. Erol Olcay'ın bu yıl rütbe bekleme süreleri doluyor.
       Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Aydan Erol'la Güney Deniz Saha Komutanı Kora. Bülent Alpkaya'nın durumları da Şura'nın ağustos toplantısında görüşülecek. Ancak Hava ve Deniz Kuvvetleri'nin ikişer orgeneral - oramiral kadroları bulunması nedeniyle her iki kuvvette de bu yıl bir üst rütbeye terfi beklenmiyor.