The Others 797 PKK'lı öldürüldü

797 PKK'lı öldürüldü

13.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

797 PKK'lı öldürüldü

797 PKKlı öldürüldü

KUZEY Irak'taki, birinci aşaması tamamlanmak üzere olan "Şafak 97 Harekatı"nda 797'si ölü, 837 PKK'lı ele geçirildi. Çatışmalarda 11 güvenlik görevlisi şehit düşerken, 50 asker ve korucu yaralandı. Harekata destek veren Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne (IKDP) bağlı Peşmergeler de 35 kayıp verdi.
Bölücü örgüt, Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Çetin Doğan'ın "son yılların en başarılı operasyonlarından biri" diye nitelendirdiği harekatta en büyük darbeyi "buraya girilemez" dediği Zap ve Basyan'da yedi.
Zırhlı birliklerimizin 20 Eylül'de Silopi yakınlarındaki Aydoğdu bölgesinden sızmasıyla başlayan harekat, örgütün kış hazırlıklarını bozmak amacıyla planlandı. Harekat öncesinde IKDP Lideri Mesut Barzani'ye bağlı Peşmergelerle tam bir koordinasyon sağlandı.
Başlangıçta zırhlı birlikler, hem gizlilik sağlamak hem de Habur Sınır Kapısı'ndaki sivil ticari trafiği aksatmamak için Hezil Çayı üzerine kurulan iki köprüden geçirilerek, teröristlerin Sinath, Haftanin, Metina ve Zap bölgelerinden kaçışlarına imkan veren Fays - Habur, Sindi, Şabaniye, Kişhan, Demka, Çamsusak, Deralo ve Balinda boğaz, geçit, köprü ve geçiş yerleri kontrol altına alındı.
Bölgenin güneyinde Hayırsızdağ, Beyazdağ, Garadağ ve Şirin Dağı üzerinde TSK'nın desteğiyle peşmerge unsurlarınca da benzer tedbirler alındı. Bölgeyi çepeçevre kuşatan kuvvetler, 25 Eylül 1997 Perşembe günü ileri harekata başladı. Harekat süresince tespit edilen terör yuvaları hava kuvvetleri, taarruz helikopterleri, topçu ve havanlarla ateş altına alındı.
Birlikler, Sinath, Haftanin ve Metina bölgesinde batıdan doğuya, Zap Suyu'ndan Üzümkıran'a kadar olan bölgede kuzeyden güneye, Derecik bölgesinde de doğudan batıya doğru ilerledi. Tüm hat boyunca güneyden kuzeye doğru ilerleyen Peşmergelerle Link Dağı, Rashava ve Zap Vadisi bölgesinde birleşildi. Özellikle son birkaç gün içinde Zap Vadisi'nde sıkıştırılan teröristlere Link Dağı'yla Basyan bölgesinde ağır kayıp verdirildi.

Doğan, hazırlıkları büyük gizlilik içinde sürdürülen harekatta, PKK'nın tam bir baskına uğratıldığını belirterek şöyle konuştu:
"Çok süratli hareket edip, değişik yerlerden Kuzey Irak'a girdik. Harekat merkezinin Sinath ve Haftanin olacağı algılamasını yarattık. Bu bölgeden güneye inişleri sağlayan boğazları kapattığımız için doğuya Zap bölgesine yığıldılar. Bizim asıl merkezimiz Zap bölgesiydi. Ancak daha önceki güne kadar Zap bölgesine gireceğimizi anlamış değillerdi. Birliklerimize zayiat verdirmemek düşüncesinden hareketle, hiç acele etmedik. Tamamen adım adım ezerek bölgeyi kontrol alıtına aldık.
Yaklaşık bin kişilik bir gruptu... Bu bölgede sıkıştırdık. Peşmergelerle tam koordinasyon içinde, terör örgütünü kararsızlığa iterek sonuca ulaştık."
Birinci aşaması tamamlanmak üzere olan harekatta, planlanan bütün bölgeler kontrol altına alındı. Birlikler, Çekiç Harekatı'ndan sonra şimdi ikinci kez Zap bölgesinde. Örgütün, "Burası benim ana karargahım. Buraya değil girmek, yaklaşmak bile mümkün değil" dediği Zap bölgesinde ikinci kez Türk bayrağı dalgalanıyor.
Zap'ta bir sembol haline gelen 2008 rakımlı "Mehmetçik Tepe"nin kayalarına, "Vatan bölünmez", "Terörist nerede ise Mehmetçik orada" yazılırken, Link Dağı'na bitişik 1667 rakımlı Hetüt kayalıklarında "Kandırılmış vatan evlatları, çeşitli vaatlerle hiç de layık olmadığınız bir yaşama mahkum edildiniz. Sizleri kandıranlar risksiz ve rahat" ifadesi yer alıyor.

Harekatın başlangıcından bu yana 797 terörist ölü olarak ele geçirildi. 18 terörist sağ yakalanırken, 17 terörist teslim oldu. Henüz doğrulanmamakla birlikte 10 teröristin daha öldüğü belirlendi. Böylece 837 terörist etkisiz hale getirildi. Yabancıların da aralarında bulunduğu teröristlerin yaklaşık yüzde 10'nun kadın olduğu belirlendi.
Güvenlik güçleri, harekatın başlangıcından bu yana 11 şehit verirken, 50 güvenlik görevlisi de yaralandı. 35 kayıp veren peşmergelerin 140 yaralısının olduğu bildirildi.
Jandarma Asayiş Kumatanı Korgeneral Çetin Doğan, "Şafak 97"yi son yılların en başarılı harekatlarından biri olarak değerlendirdi. Harekat öncesinde Barzani'ye bağlı Peşmergelerle tam bir koordinasyon sağlandığını belirten Korgenaral Doğan, "Barzani birlikleri, ellerinden gelen bütün gayreti gösterdi. Kahramanca çarpıştılar" dedi.
Harekatta, "PKK'nın ve lojistik desteğinin Kuzey Irak'ta ortadan kaldırılması ortak hedefinde" önemli işbirliği temelinin oluşturulduğunu anlatan Korgenaral Doğan, bu işbirliğinin, Irak'ın toprak bütünlüğü esas alınarak ilerletilmesi gereği üzerinde durdu.