The Others ABD Ermenilerinden Türk Günü

ABD Ermenilerinden Türk Günü

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD Ermenilerinden Türk Günü

ABD Ermenilerinden Türk Günü


14 Kasım’da seçkin Amerikalılar’a Türkiye’nin kültürel varlığı ve turizm olanakları anlatılacak


       ABD Ermenileri ile bu ülkedeki Türk topluluğu arasındaki ilişkilerde “soykırım tasarısı" gerginliği sürerken, Ermeni diasporasından ortamı yumuşatmaya yönelik bir jest geldi. Diaspora liderlerinden Serge Hodjalian, başkanı olduğu New York Rotary Kulübü’nün bir “Türk Günü" düzenlemesine öncülük ediyor.
       Uluslararası Rotary kuruluşunun en eski ve en etkin birimlerinden olan New York Rotary Kulübü’ndeki “Türk Günü", ABD’li “Rotaryenler" ve ailelerine Türkiye’nin tanıtılması amacını taşıyor.

       Başkonsolos konuşacak
       14 Kasım’da Manhattan’daki Princeton Kulübü’nde yapılacak olan Türk Günü’nde, Türkiye’nin kültürel varlığını ve turizm olanaklarını yansıtan bir video gösterisi yapılacak ve konuklara, New York’un ünlü Türk lokantası “Turkish Kitchen" tarafından hazırlanacak Türk yemekleri sunulacak. Ayrıca Hodjalian’ın davetiyle, Türkiye’nin New York Başkonsolosu Büyükelçi Mehmet Ezen’in de, Türk Günü’ne katılarak bir konuşma yapması bekleniyor.
       Daha ziyade iş dünyası temsilcilerini “insani, kültürel" amaçlarla biraraya getiren özel bir grup niteliğindeki ve dünya çapında 1 milyon 200 bin üyesi bulunan Rotary kuruluşunun New York birimi, “Rotaryen" hareketin en prestijli klüplerinden sayılıyor. 1900’lerin başında kurulan ilk Rotary klüplerinden biri olan New York Rotary’nin toplam 200 üyesi var. Bu üyeler, New York’un finans, ticaret ve kültür dünyasının önde gelen isimlerinden oluşuyor; bu nedenle klüp etkinlikleri, ABD iş dünyasının nüfuzlu kesimine yönelik bir “imaj kampanyası" işlevi taşıyor.

       İyiniyet mesajı
       ABD yönetiminin, Anadolu Ermenileri’nin 1915 - 1923 arası soykırıma uğradığı tezine sahip çıkmasını amaçlayan karar tasarısının, Ankara’nın ve Clinton yönetiminin çabalarıyla son anda “gündemden çekilmesi", Ermeni lobisinde tepki yaratmıştı. Hodjalian’ın, bu ortamda, “Türk Günü" düzenlenmesine öncülük etmesi, hem Türk kamuoyuna yönelik bir “iyiniyet" mesajı niteliği, hem de Ermeni diasporası içindeki “ılımlı" yaklaşımları teşvik eden bir yön taşıyor.

       Fransa’dan yeni soykırım tasarısı
       PARİS AA
       Fransa Senatosu’ndaki Cumhuriyetçi Birlik Partisi’nin (RPR) 15 senatörü, sözde Ermeni soykırımını Fransa’nın tanıması için yeni bir yasa tasarısı hazırladılar. Tasarının, Senato’nun 7 Kasım’daki “acil" oturumunda kabul edilmesi halinde, Meclis’e gönderileceği öğrenildi. RPR Genel Sekreteri senatör Adrien Gouteyron’un tasarısıyla, daha önce Meclis’te kabul edilen, ancak Senato gündemine alınmayan tasarı arasında küçük bir ifade farkı var. Kabul edilen tasarıda, ‘Fransa, Ermenilere yönelik soykırımı resmen tanır’ ifadesi yer alırken, yeni yasa tasarısında, ‘Fransa, Ermenilerin 1915’te maruz kaldığı soykırımı resmen tanır’ ifadesi yer alıyor.