The Others ABD'den ekonomik alan önerisi

ABD'den ekonomik alan önerisi

12.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'den ekonomik alan önerisi

ABDden ekonomik alan önerisi

Washington, Avrupa Birliği ile köprüleri atmaya hazırlanan Türkiye'ye, Doğu ve Güney Avrupa ülkelerini de kapsayan bir bölgesel işbirliği önerisinde bulundu

ABD hükümeti, Avrupa Birliği ile köprüleri atma aşamasına gelen Türkiye'ye Başbakan Mesut Yılmaz'ın 17 Aralık'ta başlayacak Washington ziyareti öncesinde yeni bir bölgesel ekonomik ve ticari işbirliği önerisinde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright'ın başdanışmanı Büyükelçi Richard Schifter, iki gündür Ankara'da Türk Dışişleri Bakanlığı ve ekonomi yetkilileriyle "Güneydoğu Avrupa İşbirliği İnisiyatifi" (SECI - Southeast European Cooperative Initiative) adı verilen programı görüşüyor. Program hakkında Milliyet'e bilgi veren Schifter, bazı Doğu ve Güney Avrupa ülkelerinin AB ve NATO'daki son yeni üyelik kabullerinin ardından ABD ve Batı tarafından terk edildikleri duygusuna kapıldıklarını belirterek şunları söyledi:
"Oysa ABD'nin bu bölgedeki ülkelere yönelik ilgi ve yakınlığı devam ediyor. Bu çerçevede gündeme getirilen SECI programı, ABD hükümeti, Dünya Bankası, Amerikan özel sektörü ve program kapsamında yer alan ülke hükümetlerinin ve özel sektörlerinin desteğiyle yürütülecek".
Schifter, Avusturya eski Başbakan Yardımcısı Dr. Erhard Busek'in koordinasyonunu üstlendiği program kapasamında, Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan, Makedonya, Moldova, Romanya, Slovenya, Arnavutluk, Bosna - Hersek ve Hırvatistan'la görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Schifter, ABD'nin yanı sıra İtalya, İsviçre, Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kurumlarının da programa destek vereceğini belirterek SECI'nin hedeflerini şöyle açıkladı;
"Öncelikle kapsamdaki 11 ülke arasında ticaretin genişletilmesi, yaygınlaştırılması, sınır kapılarındaki güçlüklerin giderilmesi, gümrük kapılarının rehabilitasyonu, yeni otoyol güzergahlarıyla gümrük kapılarının belirlenerek yapımı ve açılması planlanıyor. Bu ülkelerdeki küçük ve orta boy işletmelerin desteklenmesine yönelik kredi programlarıyla buna bağlı finansman politikalarının uygulamaya konulması, Güneydoğu Avrupa bölgesi için yeni bir enerji şebekesi oluşturulması ve ülkeler arasında işbirliğine açılması, bölge ülkeleri arasında doğal gaz şebekelerinin oluşturulması ile yeni doğal gaz kaynaklarının devreye sokulması, Tuna nehrinin bölgesel ulaşımdaki önemi ve yeniden ıslahı, Karadeniz'in de program dahilindeki ülkelerin ticari ve ekonomik ilgi alanına, işbirliğine bağlanması."
Programın ABD hükümetinin desteği ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin her bir aşamada "sponsorluğu" üstlenmesiyle yürütüleceğini kaydeden Schifter, Avrupa'da yeni bir "ekonomik alan" yaratılacağını vurguladı. İlk çalışma grubunun gümrük kapılarındaki sorunların irdelenmesi, kapılardaki yığılma ve tıkanıklıkların önlenmesi, gerekirse yeni kapılar ve yol güzergahları açılmasını tartışmak üzere 13 Mart'ta Selanik'de toplanacağını belirten Schifter, önümüzdeki günlerde genişletilecek çalışmalara ışık tutmak üzere bir SECI İş Danışma Komitesi kurulmasını planladıklarını belirtti.
Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan'la olan Kapıkule ve İpsala sınır ve gümrük kapılarının program kapsamında rehabilitasyonunun gündemde olduğu ilk çalışmalar yakında başlatılacak. Dünya Bankası ilk aşamada programa 70 milyon dolar destek verirken, uluslararası finans kuruluşları, ABD hükümeti ve özel sektörünün de SECI için devreye gireceği kaydedildi.