The Others Açık Söz

Açık Söz

24.12.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Açık Söz

Açık Söz


+ Benek Yücekök, 18 Aralık tarihli Milliyet'te Çapraz Ateş köşesindeki küçük, ama önemli bir tanım farklılığına dikkat çekmek istiyor. O günkü köşe, TV'de Sanat Yapılır Mı? başlığı altında açılan bir tartışmayı içeriyordu.
"İsimlerin yanındaki tanımlamalara bakarken, Halil Ergün ve Erdal Özyağcılar için 'oyuncu', Kenan Işık için ise 'sanatçı' dendiğini gördüm. Bence ilk ikisine haksızlık ediyorsunuz. Böyle bir ayrımcılığı nasıl yapabildiniz, anlayamadım" diye not bırakmış Benek Hanım.
Editör Naki Özkan'dan aldığım bilgiye göre konu tartışılmış ve "sanatçı" ibaresi konmuş. Türkiye'de "sanatçı" tanımının asıl anlamını yitirdiği düşünülünce, Işık için de ‘oyuncu’ denmeliydi.
+ Armağan Büker'in şikâyeti bir başlıkla ilgili. "14 Aralık tarihli Milliyet'te üçüncü sayfada 'Parti değil katliam' başlığı dikkatimi çekti. Ama haberi okuduğumda ortada hiçbir öldürme - yaralama olayı yerine sadece tahribat eylemi olduğunu gördüm. Dilimizi doğru kullanmalıyız diye uyarmayı borç biliyorum."
Haberde, ebeveyni tatile çıkan 16 yaşında bir gencin evde arkadaşlarıyla eğlenirken binayı "enkaza çevirmesi" aktarılmaktaydı. Nitekim aynı haberde annenin "bu bir yıkım" dediği de yer alıyor. Katliam, haberdeki eylemin yerine farklı bir eyleme atıfta bulunuyor. Yerine başka bir sözcük kullanılmalıydı.
+ Güngör Uygurer, gazetemizi her gün dikkatle izleyen okurlardan biri. Yeni göndermiş olduğu faks notunda iki hatanın altını çiziyor Uygurer.
"Gilbert Becaud'nun ölümüyle ilgili haberde (19 Aralık 2001) '..1999 yılında son uzunçalarını çıkardığı..' yazılmış. Beş - altı senedir uzunçalar imal edilmiyor."
"(20 Aralık tarihli gazetedeki) Komor adalarındaki darbe ile ilgili haberde, Darbeler Ülkesi başlıklı kutuda adaların yeri anlatılırken’.. Komor adaları Afrika kıtasının güneybatı kesimi ile Madagaskar arasında bir grup adadan oluşan bağımsız bir ülke..' deniyor. Haritaya baktınız mı?"
Uzunçalar, aslında hâlâ imal ediliyor. Ama küçük miktarlarda ve meraklılarına... Ancak artık geçerliliğini yitiren bir kavram olduğu da doğru. Onun yerine "albüm" veya "yapıt" gibi kavramların kullanılması daha doğru olurdu. Diğer şikayette Uygurer yüzde yüz haklı: Komor adaları Afrika'nın güneydoğu açıklarında yer almakta.