The Others Açıköğretimde af sancısı

Açıköğretimde af sancısı

18.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Açıköğretimde af sancısı

Açıköğretimde af sancısı

       EĞİTİMDE 'tek ders' sıkıntısı bitmiyor. Lise 1. sınıflardan sonra Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin lisans tamamlama programında da tek dersten başarısız olanlara sınav hakkı tanınmadı. Bu durumda çok sayıda aday mağdur oldu.
       Uzaktan eğitim uygulayan Açıköğretim Fakültesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanılığı'nın 18. 04. 1983 tarih ve 18031 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren meslek yüksekokulu mezunlarının lisans öğretimine devamları hakkında yönetmeliğin 5. maddesi uyarınca birçok bölüm için kontenjan ayırmıştı. Bu bölümlere meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinden 2 yıllık önlisans diploması alan öğrenciler fark derslerini vermeleri koşuluyla lisans tamamlamadan mezun ediliyor.
       Mağdur olan öğrenciler, tek dersten başarısız oldukları için öğrenim hayatlarının yarıda kesilmesine bir anlam veremediklerini belirterek, "Hem çalışıyoruz hem de eğitim hayatımızı sürdürme gayretindeyiz. Ancak; birer dersimizi veremedik diye kaydımızın silindiğini öğrendik. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yeni bir şans istiyoruz" diye görüşlerini açıklıyor. En büyük beklenti ise, kısa zamanda bir ek sınav hakkının tanınması... Öğrenciler, kendilerine bir üst sınıfa geçme şansı verilmesini, başarısız oldukları dersi örgün eğitimdeki lisans programlarında olduğu gibi bir sonraki yıl alabilme hakkının verilmesini istiyor.
       Öğrencilere geçen yıl af çıkması, bu yıl ise sınav hakkı tanınmaması çifte standart olarak yorumlanıyor. Açıköğretim Fakültesi yetkilileri, topu YÖK'e atıyor. Geçen yıl YÖK'ün sınav hakkını YÖK'ün tanıdığı belirtilirken; bu kurum bir karar almadıkça bir şey yapılamayacağını vurguluyor. İktisat ve İşletme fakültelerinde öğrenciler 5'er fark dersini almak ve başarılı olmak zorunda. Başarılı olamayanların fakülteleriyle ilişiği kesiliyor. Ayrıca; geçen yıl çakarılan aftan lisans tamamlama programı öğrencileri de alınmış ve ek sınava alınmışlardı.