The Others Adalet, Uşak’ta uyudu

Adalet, Uşak’ta uyudu

04.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adalet, Uşak’ta uyudu

Adalet, Uşak’ta uyudu


İçişleri 73 gün önce uyardı: Nuriş içeride örgütlendi. Adalet Bakanlığı: Her şey kontrol altında


       Karagümrük Çetesi’nin liderleri Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin Uşak Cezaevi’nde giriştikleri katliam, büyük bir skandalı da ortaya çıkardı. Adalet Bakanlığı’nın, “cezaevini ele geçirdikleri saptanan Ergin kardeşlerin birbirlerinden ayrılarak başka yerlere nakledilmeleri" konusunda 73 gün önce uyarıda bulunan İçişleri Bakanlığı’na olumsuz yanıt verdiği belirlendi.
       Ergin kardeşlerin Uşak’ta örgütlendiğine ilişkin bulgular İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’a iletildi. İçişleri, bu konuda uyarıda bulunduğu Adalet Bakanlığı’ndan “cezaevinde herhangi bir olumsuz gelişme olmadığı, her şeyin kontrol altında tutulduğu" yanıtını aldı.
       İçişleri, bu yanıt üzerine, “Gizli" kaşesi taşıyan 23 Ağustos 2000 tarihli yazıda, yaklaşan tehlikeyi Adalet Bakanlığı’na şu ifadelerle anlattı:
       ÖRGÜT UŞAK’TAN YÖNETİLİYOR: Nuri ve Vedat Ergin 30. 11. 1998’de tutuklanmışlardır. Kartal Cezaevi’nde yatmakta iken Alaattin Çakıcı ile gerek telefon muhaberesi, gerekse avukat ve ziyaretçiler vasıtasıyla dışarıyla sürekli irtibat kurup mensuplarına eylem talimatı vererek bir nevi hesaplaşma içine girmiş ve 04. 04. 2000’de Uşak Cezaevi’ne nakledilmişlerdir. Bu şahısların gruplarını cezaevinden yönlendirdikleri, şüphelilerin ifadeleri ve sabit olaylar neticesi tespit edilmiştir.
       KOĞUŞLARI NURİŞ BELİRLİYOR: Ergin kardeşlerin cezaevine giren tutukluların dosyalarını inceledikleri ve bunların kalacağı koğuşların buna göre belirlendiği, cezaevinde tutuklu bazı hükümlüler ile kurdukları ilişkiler sonucu dışarıdaki irtibatlarını güçlendirerek faaliyetlerini aksatmadan yürüttükleri, cep telefonu ve ziyaretçiler vasıtası ile tehdit ve yıldırma suçlarına devam ettikleri, Uşak ilinde örgütlenme içine girdikleri, bu durumun Uşak’ın huzurunu bozduğu anlaşılmıştır.
       AYRI AYRI NAKLEDİN: Adı geçen tutukluların eylemlerine devam etmesini ve dışarıdaki irtibatlarını engellemek, Uşak’taki yapılanmalarını önlemek amacıyla başka illerdeki cezaevlerine ayrı ayrı nakillerinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

       “F tipini bekliyoruz"
       İçişleri’nin, “Konu: Nakil istemi" alt başlığını taşıyan bu yazısı da Adalet Bakanlığı “nakiller için F tipi cezaevlerinin hazır olmasının beklendiği" karşılığını verdi. Bu arada 10 kişinin öldüğü Ulucanlar Operasyonu’nun ardından başlayan yargılamadan dolayı Jandarmanın Uşak’ta müdahalede isteksiz olduğu iddiaları dile getirildi.