The Others Adamınızı iyi tanıyın

Adamınızı iyi tanıyın

24.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adamınızı iyi tanıyın

Adamınızı iyi tanıyın
24 Ocak 1999
Şule YÜCEBIYIK

Adamınızı iyi tanıyın
Brad, Chris ve Rich. Kısa bir süre sonra kadınların bu üç muhteşem adamı "hayatımızı değiştiren erkekler" listesine soktuklarını - hem de birinci sıradan - duyarsanız şaşırmayın.
Kim mi bunlar? Rich bir doktor. Chris, Amerika'da büyük bir finans şirketinin başkan yardımcısı. Brad başarılı bir hukukçu, kendine ait bir hukuk bürosu var. Üç yakın arkadaşın ortak özelliği yakışıklı, kültürlü, sportmen ve başarılı olmaları. Yani her kadının hayallerini süsleyen erkeklerden bunlar. Ama önemli olan bu değil tabii ki!
Bu üç kadın dostu (ama gerçekten kadın dostu) adam ne yaptılar biliyor musunuz? Hemcinsleri tarafından linç edilmeyi göze alıp kelle koltukta bir kitap yazdılar. Bu kitapta erkeklerin tüm sırları bir bir gözler önüne seriliyor. Erkek sevdiği kadını niye aldatır, neden "seni seviyorum" demekte zorlanır, neden aramaz, neden hep işi olur? Sizden hoşlandığını veya ilişkinizin bitmek üzere olduğunu hangi davranışlarından anlarsınız, onları evlenmeye nasıl ikna edersiniz, vs...
"Erkekleri Doğru Tanıyın" adlı kitap (Alkım Yayınevi) şu sıralar tüm kitapçılarda kapış kapış satılıyor. Evli ya da bekar, erkekleri anlamakta zorluk çeken kadınların yani tüm kadınların ihtiyacı olan bu kitabın, elimize çok büyük bir koz verdiği kesin.
Ben de son yıllarda elime geçen en faydalı eser olan bu kitabı bilhassa test ettim. Çevremdeki kadınların, eşlerini ya da sevgililerini anlayamamak, çözememekten kaynaklanan bunalımlarını dinledim ve kitaptaki yerini buldum. İşte sorunlar ve çözümleri:

* Niye aramıyor?
"Onunla tanıştığımız gün olağanüstüydü. Birbirimizden çok hoşlandığımız apaçık ortadaydı. Telefon numaramı da aldı. Ama üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hala aramadı. Neredeyse 24 saatimi telefona bakarak geçiriyorum. Ağlamak istiyorum!"
(Figen - 25, halkla ilişkiler uzmanı)
Yanıt: Kitaba göre erkekler ilk telefonu etme konusunda son derece kararsız kalabiliyorlar. Bu da reddedilme korkusundan ve özgüven eksikliğinden kaynaklanıyor. Tanışma safhası ne kadar iyi geçerse geçsin, bu aramak için yeterli neden değil. Yine de eğer gerçekten sizden etkilenmişlerse bir hafta içinde mutlaka arıyorlar. Ve kitaptan bir tavsiye: "Beklemeyin, dümeni ele alın. Erkeklerin kendilerinden önce arayan kadına saygı duymayacağı yanlış bir inançtır. İlk karşılaşmadan sonra arayan kadın erkeklerin gözünde çok değer kazanıyor. Arayın ama asla çıkma teklif etmeyin. Aksi halde erkek, davetinizde bir çaresizlik kokusu alır ve soğur. Eğer donuk bir karşılık veriyorsa, konuşmayı kısa kesersiniz ve işi orada bitirirsiniz. Eğer coşkulu bir karşılık veriyorsa, zaten birkaç dakika içinde sizi davet edecektir."

* Ciddi mi?
"İlişkimiz bir süredir devam ediyor. Ara sıra yemeğe çıkıyoruz, sinemaya gidiyoruz. Çoğu zaman işlerinin yoğunluğu nedeniyle biraraya gelemiyoruz. Davranışlarından beni ciddiye alıp almadığını kestiremiyorum. Açık açık soramıyorum da. Bir an önce ne düşündüğünü öğrenip tavır almam lazım."
(Selma - 27, İngilizce öğretmeni)
Yanıt: Kitaba göre, bir erkeğin sizinle ilişkisini ne kadar ciddiye aldığını gösteren ilk belirti sizinle ne sıklıkta çıktığı ve bunların zamanlamasıdır. Eğer bir erkek sıradan ilişki istiyorsa haftasonu sizinle çıkmamak için bin türlü gerekçe bulacaktır ve zaten haftada bir günden sık da sizinle buluşmaz. Çıktığınız erkek ne kadar yoğun çalışırsa çalışsın, sizi daha sık görmek istiyorsa bunu yapabilir. İsterseniz böyle bir adamla çıkmayı sürdürün ama bilin ki pek geleceğiniz yoktur.

* Doğumgününde ne alacağım?
"Doğumgünü yaklaştıkça uykularım kaçmaya başladı. Nasıl bir hediye almalıyım? Ucuz mu olmalı, pahalı mı? Pratik bir hediye mi daha hoşuna gider, romantik bir hediye mi? Bir aydır düşünüyorum, hala karar veremedim."
(Ayşenur - 23, öğrenci)
Yanıt: Bir erkeğe gerçekten beğeneceği ve kullanacağı bir şey almanın dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu kitabın yazarları da kabul ediyor. Ve bu konuda gaf yapmamızı önleyecek birkaç basit tüyo veriyorlar: "Ona sizin beğendiğiniz değil, sadece onun beğeneceği bir şey alın. Eğer erkek arkadaşınız heavy metal müzikten hoşlanıyorsa ona bu türde son çıkan bir CD hediye edin. Kesinlikle onun stiline uymayan bir şey almayın. Onu değiştirmeye çalıştığınızı düşünüp sizden soğuyabilir. Giyimle ilgili kötü bir şey almayın. Blucin seven bir adama haki pantolon ya da Gucci giyen bir adama Timberland ayakkabılar almak gibi bir yanılgıya düşmeyin. Çarşaf, havlu, tabak takımı gibi ev eşyaları almayın. Bu tip şeyler fazla evcildir ve bir kadının erkeğe vermesi için fazlasıyla kişiseldir. Ama evi için kokulu bir mum, bir tablo, bir masa saati gibi küçük şeyler alabilirsiniz. Ona cüzdan almayın, erkekler bu tip şeylerde çok seçicidirler. Eğer yeni yeni çıkıyorsanız ona sakın içinde sizin ya da ikinizin birarada resmi olan bir çerçeve vermeyin."

* Sekste çifte standart
"Son derece modern bir erkek olduğu söyleyip duruyordu. Bu konuşmalarından ve davranışlarından da belliydi. Neyse, üçüncü buluşmamızda birlikte olduk. Harika bir geceydi ama o günden sonra bir daha görüşmek istemedi."
(Pelin - 29, bankacı)
Yanıt: Kitabın yazarı dostlarımız açık açık söylüyorlar: "Bir kadının daha ilk buluşmalarda erkekle seks yapması zararlıdır. Erkek hala kadını kendisinden daha katı bir seks standartında tutar. Hiçbir erkek kız arkadaşını veya gelecekteki eşini yatağa kolay girebilen biri olarak düşünmek istemez. İlk buluşmalarda seks bunun için zararlıdır. Erkeğin aklına gelecek ilk soru, kadının bunu herkesle yapıp yapmadığıdır. Gerçek şudur ki, seks hakkında bütün palavralarına rağmen erkekler kadınlara göre daha tutucu ve idealisttirler. En azından evlenecekleri kadını seçerken bu böyledir. Bağlantısı olmayan bir erkek seks olarak karşısına ne çıkarsa toplar ama bir yandan da gözü hep saygı duyacağı ve güvenebileceği o özel kadını arar. Özgürlüğünü bu koşullardan aşağısına vermez."

* Futbol kabusu
"İlişkimizin birinci yıldönümüydü. Ve o gün televizyonda Galatasaray - Beşiktaş maçı vardı. Ne yaptık biliyor musun? Evde oturup kös kös maç seyrettik. Buna inanamıyorum!"
(Aysun - 25, tekstilci)
Yanıt: Bundan daha büyük bir felaket düşünemiyorum. Bakın, onlar ne diyorlar: "Maç seyretmek bizim için çok önemlidir. Şartlar ne olursa olsun ilk tercihimizdir. Bunu sizi kızdırmak için değil, sadece futboldan büyük zevk aldığımız için yaparız. İzlerken rahatsız edilmek istemeyiz. Ve sizin için en önemlisi, bir erkek onu rahatsız etmeden maç seyretmesine izin vermenizi büyük bir sevgiyle karşılar. Anlayışlı bir kadın, sevdiği erkek bu kadar önem verdiği maçı seyredebilsin diye, o akşamki planını bile erteleyebilir. Emin olun böyle fedakarlıkların karşılığını fazlasıyla alırsınız."

* Benden korkuyor mu?
"Erkekler ekonomik olarak bağımsız, eşitlikçi kadınlardan korkuyorlar. Evcimen ve pasif kadınları tercih ediyorlar. Bu sinirimi bozuyor."
(Aylin - 34, bilgisayar uzmanı)
Yanıt: Kitapta erkeklerin evcimen kadına bakışları şöyle anlatılıyor: "Kadınların bağımsızlık ve eşitlik diye direttikleri günümüzde erkeklerin evcimen kadın tipini özledikleri doğru. Ama bu evcimen kadını tercih ettikleri anlamına gelmiyor. Her erkek kendi mesleği, kendi fikirleri ve kendine özgü görüşleri olan bir kadınla birlikte olmayı yeğler. Ne var ki o bağımsız, mesleğine düşkün kız arkadaşımızın biraz olsun evcimenlik göstermesi hoşumuza gidecektir. Her erkek bir kadın tarafından bakılmaktan, beslenmekten hoşlanır. Bizim için pişirilmiş bir yemek, evimizin şöyle bir düzenlemesi hoşumuza gider."

* Evlenme teklif etmiyor
"3 yıldır beraberiz. Birbirimizi çok seviyoruz. Ailelerimizi de tanıştırdık. Ama hala evlenme teklif etmedi. Ne zamana kadar bekleyeceğim?"
(Elçin - 28, hostes)
Yanıt: Bakın erkekler neden kolay kolay evliliğe yanaşmazmış: "Erkeğin evlenmeye karar vermesi zordur; hemen evlense mi iyi olur, yoksa biraz daha beklerse karşısına daha iyi birisi çıkabilir mi? Bu konuda kadınlar gibi telaşları da olmadığından, beklemenin karşılarına daha iyi fırsatları getirebileceğini beklerler. Erkek, kız arkadaşı Cindy Crawford bile olsa, acaba bir fırsat mı kaçırıyorum endişesi yaşar. Bu konuda kadınlara tavsiyemiz, erkeğe baskı yapmamalarıdır. Eğer iyi bir ilişkiniz varsa sabredin, nikah nasıl olsa kapıda gözükecektir. İnancınızı kaybetmeyin. Erkekler de er geç evlenirler."