The Others Afet evlerinde afet

Afet evlerinde afet

10.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Afet evlerinde afet

Afet evlerinde afet

       ADANA ve Ceyhan'da 145 kişinin ölümüne neden olan depremde hasar gören 40 bin dolayında binada hasar saptama çalışmaları sürerken gecekondu önleme bölgesi olarak ilan edilip, depreme dayanıklı olarak inşa edilen ve çeşitli dönemlerde afet evi olarak kullanılan konutlarda da önemli hasarlar belirlendi.
       Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca PTT Evleri semtinde Gecekondu Önleme Bölgesi olarak 1970 yılında temeli atılan yaklaşık 250 afet evinin yüzde 70'inin, 6.3 ve 5.1 şiddetindeki depremlerde hasar gördüğü belirlendi. Van depreminde evleri yıkılan depremzedelerin de bir yıl kaldığı, halen bir kısmı polis lojmanları olarak da kullanan evlerde oturan yurttaşlar oturulmaz hale gelen 5 katlı apartmanları boşalttıktan sonra, girip girmemekte tereddüt geçiriyor.

       PTT Evleri Mahallesi Muhtarı Bahri Kocatürk, afet evlerinin yapımında, şu anda Afet İşleri Genel Müdürü olan Oktay Ergünay'ın imzasının bulunduğunu söyledi. Muhtar Kocatürk, "Sayın genel müdür buralarda inceleme yaptı. Bu evlerin yapımının altında kendi imzasının da bulunduğunu söyledi. Az çatlağı olan bir binaya girdi, 'Bu bina çökmez. Sağlam. Çökerse önce benim başıma çöksün' dedi. Sayın Genel Müdür oturulmaz binaları görmeden gitti. Pekala çökme tehlikesi olan binalar ne olacak?" diye sordu.

       ADANA'da afetevlerinin bulunduğu PTT Evleri Mahallesi'nde büyük hasar gören Teksif Sınırlı Sorumlu Yapı Kooperatifi'nce yapılan 270 konutun sahipleri, halen Çevre Bakanı olan ANAP'lı İmren Aykut ile DYP eski milletvekili Turgut Tekin'i suçladı.
       Çoğuna "oturulamaz" raporu verilen, tamamının sahibi de artık "giremeyiz" dediği, 2 katlı 4'er daireli kooperatif evlerinin "yığma sistemle" yapılması nedeniyle boydan boya yarıldı.
       Sakinleri çadırlarda yaşam sürerken, kooperatif üyeleri adına konuşan emekli işçi Nihat Sabırlar, "Bu evleri yapan kooperatifin fahri başkanı Çevre Bakanımız İmren Aykut, sorumlu mühendisi de eski milletvekili Turgut Tekin. Şimdi gelip, durumumuzu dahi sormuyorlar. Tapularımızı Aykut kendi elleriyle dağıttı. Şimdi bu insanlara `Siz bu binaları nasıl çürük yaptırdınız?' diye sorulması lazım. Bununla da kalınmayıp cezalandırılmaları gerekir" dedi.

       Adana'da meydana gelen depremde ikizi Doğan Arıtürk'ü yitiren 6 yaşındaki Şahin Arıtürk, kardeşini unutamıyor. Ulubatlı Hasan Mahallesi'nde birlikte oyun oynarken başına taş parçası düşmesi sonucu yitirdiği kardeşinin can verdiği yere gidip sık sık gözyaşı döken Şahin Arıtürk, "Doğan niye öldü? Keşke ben ölseydim" diye ağlıyor. Kardeşini yitirdiği yere her gidişinde aynı acıyı yeniden yaşayan Şahin Arıtürk, depremden sonra şoka girmiş ve o anda elinden tutmakta olduğu için, "Kardeşimi ben öldürdüm" diyerek kendisini suçlamıştı. Ahmet KAYA - ADANA

       Adana'da çadırlarda yaşayanların banyo ihtiyacını karşılamak üzere ücretsiz olarak açılan Beden Terbiyesi'ne ait açık ve kapalı yüzme havuzu, bu hizmetin verilmeye başlandığı 2. günden itibaren ilgi görmeye başladı. Kentin güney mahallelerinden çoğunluğu çocuk depremzedeler, girişte ücretsiz dağıtılan sabunları alıp duşa giriyor. Henüz bir izdiham olmadığı için, havuzdan da istedikleri kadar yararlanabiliyor. İl Müdürü Tuncer Akdoğan, banyo ihtiyacı için gelen çocukları kurtarıcı ekip gözetiminde havuza soktuklarını, böylece deprem stresinden de uzaklaştırmış olduklarını söyledi. Kadınların banyo ihtiyacı için açık tutulan kapalı havuza ise henüz gelen olmadı.