The Others Aftan çıkacakları işsizlik bekliyor

Aftan çıkacakları işsizlik bekliyor

01.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aftan çıkacakları işsizlik bekliyor

Aftan çıkacakları işsizlik bekliyor


Faruk Keskin Antalya


       Antalya Baro Başkanı Avukat Cengizhan Gököz, aftan yararlanarak cezaevlerinden çıkacak vatandaşların iş bulmaları konusunda büyük sorunlar yaşanacağına dikkat çekti.
       "Şu anda bile yasal zorunluluğu bulunmasına karşın, işadamları kolay kolay eski hükümlü çalıştırmaya yanaşmıyor" diyen Gököz, af çıkarılmadan önce bu kişilerin rehabilitasyonu ve psikolojik takiplerinin yapılabileceği merkezlerin oluşturulması gerektiğini bildirdi.
       "Şartlı salıverilen ya da afla bırakılan kişilerin psikolojik takibinin yapılması için gerekli müesseselerin önceden oluşturulması gerektiğini de ifade eden Gököz, "Çıkarılan affın yarar yerine zarar getireceği düşüncesindeyiz" diye konuştu.
       Gököz, komik para cezaları yüzünden işletmelerin eski mahkumları çalıştırmaya yanaşmadıklarını belirterek, "Para cezası az olduğu için işletme cezayı ödüyor, ancak eski mahkumu çalıştırmıyor" dedi.
       Gököz, iş bulmakta zorlanacak eski mahkumlardan mafyanın yararlanacağını savunarak şunları söyledi:
       "Cezaevleri adeta birer suçlu eğitim merkezi gibi. Eroin, silah giriyor, infazlar yapılıyor, çocukların ırzına geçiliyor. Öncelikle yargı sisteminde iyileştirici bir takım değişikliklerin yapılması, cezaevlerinin ıslah edilmesi ve buradaki kişilerin topluma kazandırılması için cezaevi sonrası eğitime tabi tutulacakları kurumların oluşturulması gerekir düşüncesindeyim."

Özel sektör duyarsız

       İş ve İşçi Bulma Kurumu Müdürü Ahmet Korkmaz ise, yasaya göre resmi ve özel kurumların personel sayısının yüzde 3'ü oranında hükümlü çalıştırma zorunluluğunun bulunduğunu, ancak özel kuruluşlar tarafından genelde buna uyulmadığını belirterek, "Çalıştırmadığı her hükümlü için aylık 124 milyon lira para cezası var. Bunları tesbit edip bakanlığa bildiriyoruz. Daha sonra müfettişler tarafından tahsil edilen bu cezalar özürlülerin mesleki eğitim ve rahabilitasyonunda kullanılıyor" dedi.
       Korkmaz, özel işyerlerinin genelde hırsızlık, terör ve gasp suçundan hüküm giymiş olanları çalıştırmak istemediklerini ve kendilerine gönderdikleri talep listesinde bunu özellikle vurguladıklarını da belirterek, "Cinayet işleyenler bir yerde kabul görüyor ama terör, gasp ve hırsızlık suçundan hüküm giyenleri almak istemiyorlar. Cezayı ödemeye razı oluyor ama bu kişileri çalıştırmıyorlar" diye konuştu.