The Others AIDS yeni ilaçlara direniyor

AIDS yeni ilaçlara direniyor

26.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

AIDS yeni ilaçlara direniyor

AIDS yeni ilaçlara direniyor

GEÇEN yaz piyasaya sürülen ve AIDS hastalığını yeneceğine dair büyük umutlar uyandıran "mucize" ilaçlara dirençli virüslerin yayılmakta olduğu bildirildi. AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünü keşfeden iki bilim adamından biri olan Amerikalı uzman Dr. Robert Gallo, yeni ilaçların uygulandığı hastalarda hızla gelişen HIV virüsü mütasyonlarının bunları etkisiz hale getirdiğini açıkladı.
AZT gibi klasik ilaçlarla birlikte kullanılan yeni ilaçların ("protease inhibitors") HIV virüsünün çoğalmasına ve AIDS'in gelişmesine engel olduğu saptanmıştı. Ancak son araştırmalar, HIV virüsünün yeni ilaçlara karşı dirençli yeni mütasyonlarının hızla yayıldığını gösteriyor.
İngiliz haftalık gazetesi The Observer 'ın bildirdiğine göre (22 Aralık) Dr. Gallo bu konuda şunları söyledi: "Durum endişe verici. Elimizdeki son bulgular, izlediğimiz hastaların yüzde 20 - 30'unda yeni ilaçlara dirençli virüslere rastlandı."
Dr. Gallo'nun uyarılarını İngiltere 'nin önde gelen AIDS araştırmacıları da destekliyor. Bunlardan Dr. Janet Darbyshire 'a göre, "Yeni ilaçlar etrafında sahte bir umut yaratıldı. Bunun sonucunda bazı kimseler çok yanlış olarak AIDS'in tedavi edilebilir bir hastalık olduğu sonucuna vardılar."
Dr. Gallo yeni ilaçlarla ilgili şu yorumu yaptı: "Yeni ilaçlar öngörülebilir bir gelecekte yaygın bir tedavi haline gelemeyecek. Dirençli virüsün giderek yayılması bir yana, bunların fiyatları da çok yüksek. Yılda en az 15 bin dolarlık bir harcamayı gerektiriyor. Böylesine pahalı bir ilacın, dirençle karşılaşmasa bile, Hindistan'daki HIV'li bir seks işçisi ya da Güney Afrika'daki yoksul bir AIDS hastası için hiç bir yararı olamaz."

Yazarlar