The Others AİHM, Ankara’ya ek süre vermedi

AİHM, Ankara’ya ek süre vermedi

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

AİHM, Ankara’ya ek süre vermedi

AİHM, Ankara’ya ek süre vermedi


BARÇIN YİNANÇ Ankara


       Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) 21 Kasım’da yapılacak Abdullah Öcalan’ın başvurusuyla ilgili ilk duruşmanın ertelenmesi isteğine ‘ret’ yanıtı geldi. Mahkeme, Türkiye’nin, başvuruyu değerlendirmek için istediği ek süreyi vermezken, Avrupa’daki PKK’lıların Strasbourg’da yürüyüş yapacakları öğrenildi. Yaklaşık altı aydır duruşma için hazırlıklarını sürdüren Türkiye, Öcalan’ın avukatlarının görüşlerinin bir kaç gün önce Ankara’ya iletilmesi üzerine, dosyaları incelemek için ek süre verilmesi istemiyle AİHM’ye başvurdu. Ancak mahkeme Ankara’nın bu talebini kabul etmedi.
       Duruşmada Öcalan’ın avukatlarının, başvurunun neden kabul edilir bulunması gerektiğini savunacakları, Türkiye’nin avukatlarının da, başvurunun reddine ilişkin gerekçelerini anlatacakları dile getirildi.

       Gerginlik endişesi
       Duruşmanın hukuki boyutunun yanı sıra güvenlik boyutunun da, gerek AİHM, gerek Türkiye açısından ayrı bir endişe kaynağı oluşturduğu vurgulandı. Kamuya açık duruşma nedeniyle PKK sempatizanlarıyla, Strasbourg’a gidecek şehit yakınları arasında gerginlik çıkabileceği ifade edildi. 250 kişilik duruşma salonu için taraflara ayrı kontenjan ayırmayı kabul etmeyen AİHM’nin bu tutumu, Türk ve Fransız güvenlik makamlarını kaygılandırdı.

       Şehit ailelerine üniversite desteği
       İZMİR AA
       İzmir Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yavuz Alphan, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarının “Türkiye’de adil yargılanma olmadığı gerekçesiyle" Türkiye aleyhine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı davayı izlemek üzere, 45 kişilik heyetle 20 - 22 Kasım arasında Fransa’nın Strasbourg kentine gideceklerini bildirdi.
       Alphan, Fransa’ya gitmeden önce, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahri Öztürk ve İzmirli 256 şehit ailesinin vekaletini elinde bulunduran Avukat Çiler Savaşan ile teknik bir toplantı yaptı.