The Others ‘Aldanma! Sigara öldürür’

‘Aldanma! Sigara öldürür’

30.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Aldanma! Sigara öldürür’

‘Aldanma Sigara öldürür’


AYŞEGÜL AYDOĞAN İstanbul


       Başlıktaki bu hatırlatma, Dünya Sağlık Örgütü’nün sigarasız bir dünya için ilan ettiği ‘31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü’nün bu yılki kampanya sloganı.
       Uzmanlar, sigarayı 30 yaşından önce bırakanların yaşamlarının geri kalanını hiç içmeyenler kadar sağlıklı geçirme şansı olduğunu anımsatarak tiryakilere “Geç kalmadınız" mesajı veriyor.
       Bugün dünyadaki içici sayısı 1.1 milyar kişi. Yılda 3.5 milyon, günde 10 bin insan sigaranın yarattığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.
       Uzmanlara göre, sigaraya başlayan kişi en geç 20 - 30 yıl içinde akciğer kanserine yakalanma riski taşıyor. Yine araştırmalar gösteriyor ki, sigara 25 ölümcül hastalığın da nedeni.
       Sigaranın tiryakiye maliyeti de çok yüksek. Türkiye’de 17 milyon kişi tam 3 katrilyon lirayı sigara için harcıyor.
       Bakın kansere yakalanan tiryakiler neler anlatıyor:
       Eczacı Ferhat Atilla (49):
       “10 yıldır akciğer kanseriyle savaşıyorum. İki ameliyat geçirdim. Kanser, böbreğime de sıçrayınca umutsuzluğa kapıldım. İki yıl yoğun kemoterapi gördüm. Saçlarım döküldü. Sokağa çıkamadım. Şimdi iyiyim."
       Emekli subay Sıtkı Şardakkaya (52):
       “Sigarayı bırakamamanın acısını çok çektim. Sigaranın zararları artık herkese anlatılmalı, tiryakiler eğitilmeli."
       Sanatçı Erol Günaydın (67):
       “50 yıl içtim sonunda nefret ettim. Sigara kadar kalleş bir arkadaş yok. İnsanın ölümünü isteyen sinsi bir düşman. Son bir yıldır oksijenin varlığını hissediyorum. Solumak ne güzelmiş diyorum. Hayatımda pişmanlık duyduğum tek şey sigara. Ben bıraktıysam herkes bırakır."