The Others Alev ormana daldı

Alev ormana daldı

06.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Alev ormana daldı

Alev ormana daldı


HABER MERKEZİ


       Türkiye'nin çeşitli illerinde dün 52 yerde orman yangını çıktı. Yüzlerce hektar orman yok olurken, Çanakkale'nin iki köyünde 30 da ev yandı. Orman Genel Müdürlüğü Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Daire Başkanlığı Yangın Harekat Merkezi'nden verilen bilgiye göre, özellikle Çanakkale İntepe, Bandırma Gönen ve Bursa Orhaneli'deki yangınlar, şiddetli lodosun da etkisiyle yayılıyor.
       Orman yangını nedeniyle Bursa - Orhaneli karayolu ulaşıma kapatıldı. Orhaneli Termik Santralı yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, termik santral dahil, geniş bir alanı tehdit ediyor. Türk Telekom Bursa Başmüdürü Şükrü Yıldırım, Orhaneli ilçesi yakınında çıkan orman yangınında "anafiber hattının yanması nedeniyle" bölgeyle telefon bağlantısının kesildiğini bildirdi.
       Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve askeri birliklerin yanı sıra resmi kuruluşlara ait iş makineleriyle müdahale edilen yangının termik santralden enerji iletimini sağlayan yüksek gerilim hattı tellerinin lodos nedeniyle birbirlerine çarpması sonucu çıkmış olabileceği belirtildi.
       Mustafakemalpaşa ilçesinin Çakallar köyü yakınında çıkan orman yangını ise 20 hektarlık alanda etkili oldu.

Köyler alevler arasında

       Çanakkale'de beş ayrı ormanlık alanda yangın meydana gelirken, İntepe'deki yangının şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüme olasılığına karşı söndürme çalışmalarına çevre illerden ve kamu kurum - kuruluşlarından da ekipler katıldı. Bölgede yanan orman alanı 150 hektara ulaştı.
       Yenice ilçesinde Çamoba, Soğucak, Sediroba, Diloba, Ballıçay, Taban ve Sarıçay köylerinin çevresindeki ormanlık alanda öğle saatlerinde başlayan yangın, Çamoba ve Taban köylerinde toplam 30 evi de kül etti. Köylerde can kaybı olmadığı bildirildi.
       Çan ilçesi Ozancık köyü bölgesinde öğle saatlerinde çıkan ve kısa sürede kontrol altına alınan orman yangınıyla ilgili Sefer Soyer (60), gözaltına alındı.

Beydağ ve Tire'de büyüyor

       İzmir'in Beydağ ilçesine bağlı Adaküre köyü yakınındaki kestane ağaçlarının bulunduğu alanda dün öğleden sonra henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle yayılan yangın, Tabaklar, Yeniyurt ve Beyköy köylerinin güneyinde yer alan Cevizli Dağı'ndaki fundalık ve kestanelik alana sıçradı. Yetkililer, söndürme çalışmaları sürerken, rüzgar nedeniyle yangının başka yerlere sıçradığını bildirdi.
       Tire ilçesi Büyükkale köyü yakınında da zeytinlik alanda çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle Büyükkale Dağı'nda ormanlık alana sıçradı. Rüzgar nedeniyle yayılma tehlikesi bulunan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.
       Balıkesir'in Gönen mevkiinde sekiz ayrı ormanlık alanda yangın çıktı. Bu bölgedeki yalnızca iki yangında tahrip olan ormanlık alan miktarı ise 200 hektarı buldu. Muğla'da iki ayrı noktada orman yangını meydana geldi.
       Zonguldak - Ereğli'deki ormanlık alanda çıkan yangın ise kontrol altına alındı. Eskişehir'in İnönü ilçesinde çıkan orman yangınında 30 dönüm meşelik alan yandı. Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde çıkan yangında, iki hektar orman alanı tahrip oldu.
       Bolu'nun Göynük ilçesinde iki ayrı noktada çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürdürülürken, 40 hektarlık çam serisinin tahrip olduğu bildirildi.
      

Büyükada'da yangın

       Büyükada'da bir çöp alanında saat 17.30'da başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle ormanlık alana sıçradı. Yerleşim alanına doğru ilerleyişini sürdüren yangının söndürülmesi için Büyükada itfaiyesine bağlı ekipler çalışma yapıyor. Heybeliada'daki itfaiye ekipleri ile askeri birliklerden de yardım istendi.
       Yoğun çalışmalar sonrası yangın akşam saatlerinde kontrol altına alındı. Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, alevlerin söndürüldüğünü, ancak şiddetli lodos nedeniyle zaman zaman değişik noktalarda yeniden alevlerin çıktığını bildirdi. Yangın yaklaşık 10 hektarlık makilik alana zarar verdi.
       Yetkililer, son günlerde artan orman yangınlarının hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, halkın bahçe ve tarım alanlarını temizleme faaliyeti nedeniyle meydana geldiğine dikkati çektiler.
       Şile'nin Ağva beldesindeki ormanlık alanda önceki gün çıkan ve dün akşam saatlerinde söndürülen yangından sonra Yaylalı ve Yeniköy arasındaki Geyiktepe - Sivrikaya mevkiinde başka bir yangın çıktı. Yangını söndürme çalışmaları sürdürülüyor.