The Others Almanları yakından koruyorlar

Almanları yakından koruyorlar

18.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Almanları yakından koruyorlar

Almanları yakından koruyorlar


Münir Bağrıaçık Berlin


       Berlin'de birçok iş kolunda faaliyet gösteren Türkler, şimdi de özel güvenlik alanında adlarından söz ettirmeye başladılar. Malatyalı Yüksel Duran'ın (35) yaklaşık üç yıl önce kurduğu Secon isimli özel koruma firması ününü her geçen gün biraz daha artırıyor.
       Tekvando ve karatede karakuşak sahibi olduktan sonra Berlin, Almanya ve Kuzey Avrupa şampiyonluklarına ulaşan Duran, 1985'te Berlin'in ünlü diskoteklerinde koruma görevlisi olarak başladığı işi kısa sürede genişletti. Bugün Türk, Alman, Rus ve Araplardan oluşan 30 kişilik özel koruma ekibiyle aralarında sanatçı, işadamı ve avukatların da bulunduğu çok sayıda kişiye yakın koruma sağlayan ekip, ayrıca, konserlerde ve otellerde de güvenlik hizmeti veriyor.
       Talep halinde eleman sayısını 350'ye çıkartabilecek kapasitede olduklarını ifade eden Duran, başta Almanya olmak üzere İsviçre, Fransa, İspanya, İngiltere, İtalya, Danimarka ve Türkiye'ye kadar özel güvenlik sağlayabildiklerini, zırhlı limuzinlerle de hizmet verdiklerini belirtti.
       Almanya'daki anne ve babasının yanına 12 yaşında gelen Duran, koruma eğitmenlik ve danışmalığı yapıyor. İngilizce ve Almanca bilen iyi eğitimli, Gündüz, Mehmet, Ercan, Ayhan, Zafer, Atilla, Celal ve Ramazan'dan oluşan çekirdek kadrosuyla, polisle de eş güdümlü çalışan Duran şöyle konuştu:
       "Ruhsatlı silah taşıyan ve kelepçe bulunduran elemanlarımız var. Bir kişi gerekirse evinden arabayla alınıp, işyerine, işyerinden evine özel korumayla götürülüp getiriliyor. Korumanın ücreti kişi sayısı, tehlikesi ve riskine göre saatte 80 marktan başlayarak 150 marka kadar çıkıyor. Otomobil, şoförlük ve tercümanlık görevleri bu fiyatın dışında. Gerektiğinde şampiyon borsörlere bile özel güvenlik sağlıyoruz. 1998'de 2 milyon kişinin katıldığı Love Parade'de 350 kişiyle özel güvenlik sağladık. Tarkan, Rafet El Roman, Mine Koşan, Adnan Şenses gibi birçok sanatçının konserleriyle Frank Sandar ve Karat gibi dev rock sanatçılarına güvenlik sağladık. Şu anda da 18 kişilik bir gruba Gündüz Deniz ile birlikte Security'nin sırlarını öğretiyorum. 6 ay ile bir yıl arasında bu eğitim sürecek."