The Others Almanya yasta

Almanya yasta

27.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Almanya yasta

Almanya yasta


MEHMET AKTAN Berlin


       Paris’teki uçak kazası Almanya’yı yasa boğdu. Dün Hannover’deki ‘Expo 2000’ Fuarı’nın küçük kilisesinde faciada yaşamını yitiren Alman turistler için bir dini tören düzenlendi. Törene yaz tatil öncesi son toplantısını fuarda yapan Alman kabinesi de katıldı. Başbakan Schröder, törendeki konuşmasında “Üzüntümüz sadece Alman yolcular için değil, yaşamını yitiren tüm insanlar içindir. Biliyoruz ki, sadece biz değil, bütün ülkeler yasta" dedi.
       Alman Ulaştırma ve İmar İskan Bakanı Reinhard Klimm, kazanın ardından gittiği Paris’te incelemelerini sürdürürken yaslı aileleri de teselli etmeye çalışıyor.

       Kriz masaları kuruldu
       Kazanın ardından Alman Sivil Havacılık Federal Dairesi iki özel uzmanını inceleme yapmak amacıyla Paris’e gönderdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı da Berlin’de ve Paris büyükelçiliğinde kriz merkezleri kurdu.
       Ayrıca uçaktaki Alman turistleri bir lüks gemi seyahati için New York’a götüren Peter Deilmann turizm ve gemi armatör şirketi de, yakınlarını kaybedenlerle ilgilenmek üzere olay yerine iki görevlisini yolladı.

       ’Demode Concorde’
       Alman medyasında kazanın nedenleri tartışılırken, Concorde’ların demode olmuş uçaklar olduğu savunuldu. İşte bazı Alman gazetelerinin dünkü manşetleri: Bild: Concorde cehennemi. Express: Lüks seyahat yerine ölüme uçtular. Süddeutsche Zeitung ve Frankfurter Allgemeine: 100 Alman Concorde kazasında öldü.

       Sigorta şirketleri de kaza kurbanı
       Concorde faciasında hayatını kaybeden yolcu başına yaklaşık 2.4 milyon dolar (yaklaşık 1.5 trilyon lira) tazminat ödenebileceği belirtildi. Merkezi New York’ta bulunan Sigortacılık Enformasyon Enstitüsü’nden Robert Hartwig, Concorde’u sigortalayan sigorta şirketlerinin 109 yolcu yakınına ödeyeceği toplam rakamın 350 milyon dolara (yaklaşık 219 trilyon lira) kadar çıkabileceğini ileri sürdü. Concorde uçağının ise 30 milyon dolara (yaklaşık 10 trilyon lira) sigortalı olduğu bildirildi.
       Sigorta şirketleri, uçağın üzerine düştüğü otel ve bu otelde ölenlerin yakınlarından gelen taleplere de muhatap olacak.