The Others Altı öğün yiyerek zayıflayın!

Altı öğün yiyerek zayıflayın!

18.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Günlük 1500 kalorilik yiyecek toplamını iki öğün yerine beş öğünde tüketmeniz sayesinde tüm sindirim sistemi çalışıyor ve yediğinizin yanma enerjisiyle birlikte kilo vermek kolaylaşıyor.

Altı öğün yiyerek zayıflayın

Dilara Koçak

Üç yerine Ara öğün tüketiminin çok önemli olduğunu birçok kez söylemiş olabilirim ancak bu gün bu konuyu daha derin bir şekilde size aktarmak istedim. Bu beslenme prensibini başarmanız halinde iştahınızı kontrol altına almak, kilo kontrolü sağlamak, zayıflamak, mide ve barsak sisteminizi rahatlamak çok çok kolay. Bir gün içinde yediklerinizi altı öğüne bölmek daha fazla enerji harcamanıza sebep oluyor.

Günlük 1500 kalorilik yiyecek toplamını iki öğün yerine beş öğünde tüketmeniz daha fazla kilo vermenizi sağlıyor. Çünkü her yediniz besin için tüm sindirim sistemi çalışıyor ve yediğinizin yanma enerjisiyle birlikte kilo vermek kolaylaşıyor. Sadece kilo vermek içinde değil gaz ve sindirim şikâyetiniz varsa çok hızlı yemek yiyorsanız öğünleri bölmeye hemen başlayın.

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin altın kuralıdır üç ana üç ara öğün şeklinde beslenmek. Temel amaç, kan şekerinizi dengede tutarak çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellemek ve diğer taraftan da metabolizma hızını da artırmaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır. Tabii ara öğünlerde ne tür besinler tüketildiği çok önemlidir.

Aralarda ne yemeli? Genelde ara öğün denildiğinde kişilerin aklına abur cuburlar, yağlı ve şekerli yiyecekler gelir. Fakat ara öğünlerde bu tür besinleri tüketmek kilo almanızla sonuçlanacaktır. Özellikle şekerli besinleri tüketmek, kan şekerinde ani yükselmelere ve sonrasında ani düşüşlere sebep olacaktır. Ara öğünler için 100 - 200 kalori civarında sağlıklı seçimler yaparak hem kilo kontrolünü sağlanıp formda kalınır hem de kan şekerindeki dalgalanmalar engellenmiş olunur.
Türkiye’deki atıştırmalık ürün pazarının son üç yılda yüzde 85 büyüme gösterdiği bildiriliyor. Kişilerin değişen tüketim alışkanlıkları nedeniyle, bu pazar her yıl daha da büyüyor. Birçok marka ara öğünlerde tüketilmesi için piyasaya farklı atıştırmalıklar sürmekte. Burada önemli olan kişinin etiket okuma alışkanlığı geliştirmesi ve eğer daha pratik olduğu düşüncesiyle bu ürünlerden seçim yapılacaksa, bu geniş yelpazeden kendi için en doğru olanı tercih etmeye çalışmasıdır.

Ara öğünde bunlara dikkat edin

 Ara öğün saatleri, ana yemeklerden sonra  2 - 3 saati geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Kendinize ayıracağınız 15 dakikalık lezzetli bir mola ile sağlıklı beslenmek adına bir adım atmış olursunuz.

Lifli besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan, daha uzun süre tok tutarlar. Sağlıklı ve lifli atıştırmalıkları seçerseniz, aldığınız lif, vitamin ve mineral miktarını da artırmış olursunuz. Aynı zamanda sindirim sitemi ve bağırsak sağlığı için lifli besinleri tüketmek çok yararlıdır. Meyve ve sebzeler, tam tahıl ürünleri lifli besinlere örnektir.

Her öğünde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla tüketilen her besinin vücutta yağa dönüşeceği unutulmamalıdır.

Ana öğün değil ara öğün tüketiyor olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.

Light adı altındaki ürünlerin tüketimine de dikkat edin. Ara öğün için tercih edilebilir fakat nasıl olsa light, kalorisi daha az diye bir oturuşta  1 - 2 paket bitirmenin yararından çok zararı olacaktır.
Nasıl her gün aynı giysiyi giymekten veya aynı yere gitmekten sıkılıyorsak aynı ara öğünü yemekten de sıkılabiliriz. Uyumu sağlayabilmek için diyetlerde çeşitlilik yaratmanın çok önemli olduğu düşüncesindeyim.

Bu nedenle ara öğünler konusundaki soru işaretlerinizi gidermek ve daha kolay seçimler yapabilmenizi sağlamak için aşağıdaki listede birçok alternatif sunmaya çalıştım.

Sağlıklı tercihler

3 kuru kayısı, 2 parça ceviz.
1 kutu yoğurt, 10 - 15 adet yaban mersini.
1 kutu az yağlı süt, 1 adet taze meyve.
2 adet grisini, 1 bardak ayran.
Yarım simit, peynir.
1 - 2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir.
Light kaşarlı kepekli tost, söğüş sebze.
1 kutu meyveli yoğurt, 10 fındık.
3 adet diyet bisküvi, 1 fincan light sütlü nescafe.
1 su bardağı yağsız patlamış mısır,  1 avuç kuru üzüm.
Çiğ sebzelerden oluşan salata tabağı, 1 dilim peynir, 1 adet etimek.
1 avuç beyaz leblebi, 1 bardak kefir.
5 adet kuru erik, 10 badem.
Yarım yufkadan sebzeli yağsız gözleme, 1 bardak light ayran.