The Others Amasya'ya mini deniz

Amasya'ya mini deniz

20.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amasya'ya mini deniz

Amasyaya mini deniz

GÖREV yaptığı yerlerde, çevre dostu uygulamalarıyla tanınan 15. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Orhan Tiryaki, Amasya'ya "mini bir deniz" kazandırdı.
Genelkurmay Başkanlığı'nın, "erozyonla mücadele etmek ve erbaşla erlerde çevre bilinci oluşturmak amacıyla her erbaş ve erin askerliği süresince en az iki fidan dikmesi" emri kapsamında, 5 bin dekarlık bir alana yaklaşık bir milyon fidan diktiren Tuğgeneral Tiryaki, bununla da yetinmeyip "Amasya'ya deniz getiren Çağdaş Ferhat" unvanını kazandı. Tiryaki Paşa, "mini deniz"in öyküsünü şöyle anlattı:
"Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral İzzettin İyigün, geçen yıl haziran ayında birliğimizi denetlemeye gelmişti. Kendilerine, ağaçlandırma yaptığımız bölgeye ilişkin bilgi verirken, yanıbaşımızda akan kaynak sularına bakarak, `Orhan Paşam, 20 yıl sonra bu ağaçların büyüdüğünü bir düşün, burası kuş cenneti olur' dedi. Komutanımızın bu sözleri bana ilham verdi ve bu konuyu sürekli düşünmeye ve araştırmaya başladım.
Amasya Valiliği nezdinde girişimlerde bulunarak DSİ İl Müdürlüğü'ne inceleme yaptırdık. İnceleme sonucu bölgedeki toprak yapısının su tutmaya elverişli olmadığı ortaya çıktı. Su toplanacak alana kil basılması durumunda su tutulabileceği görüşü bizi yeniden umutlandırdı. İlgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir çalışma başlatarak, önce baraj gölünün tabanına bir metre kil bastırıldı. Su bulanmasın diye de, kil tabakasının üzerine 40 santimetre kalınlığında 5 bin metreküp çakıl kumu serildi.
Gövde dolgusu iç yüzeyine 350 kamyon taş döşenen gölün plaj kısmına Samsun'dan 62 vagon deniz kumu taşındı. Göle `mini deniz' havası vermek için bir iskeleyle iki adet tramplen yapıldı. Ayrıca plaj malzemeleri, şezlonglar, şemsiyeyeler, deniz motoru, kano ve deniz bisikletleri alındı. Baraj gölü çevresine, sık olan yerlerden sökülen 15 - 20 yaşlarında 250 adet de ağaç taşındı. Oturma yerleri, yürüyüş yolları, çeşmeler, büfe ve fastfood ve çevre aydınlatılmasının ardından, göle bin adet alabalık ve aynalı sazan atıldı."
Kentte sık sık meydana gelen sel baskınlarını önlemesi amaçlanan baraj gölünü, kuş cenneti ulusal parkı haline getirmek istediklerini belirten Tuğgeneral Tiryaki, "En önemli amacımız, asker aileleriyle Amasya halkını bu mini deniz etrafında kaynaştırmaktır" dedi.
Çocukların yüzerken attıkları sevinç çığlıklarının verdiği mutluluğu, hiçbir şeyin sağlayamayacağını vurgulayan Tiryaki Paşa, sözlerini şöyle tamamladı:
"Konya'ya değil, ama Amasya'ya gerçek anlamda bir mini deniz getirmeyi başardık. Güzel Amasya'mız efsaneleriyle de meşhurdur. Bunlardan Ferhat'la Şirin efsanesini işitmeyen yoktur. Biz de burada azim ve irademizi doğa sevgimizle birleştirdik ve Amasya'da ikinci bir Ferhat'la Şirin efsanesi yarattık."