The Others ANAP'ın protokolu: Türkiye Sözleşmesi

ANAP'ın protokolu: Türkiye Sözleşmesi

24.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANAP'ın protokolu: Türkiye Sözleşmesi

ANAPın protokolu: Türkiye Sözleşmesi


Hakan Şanlıtürk Ankara


DSP - MHP eksenli koalisyona üçüncü ortak olarak girmeye hazırlanan ANAP, protokol müzakerelerinde vatandaşla imzaladığı "Türkiye sözleşmesi" esas alacak.
ANAP'ın protokolde yer almasını istediği konuların başında, Anayasa'nın 83. ve 100. maddelerinde değişiklik yapılması geliyor. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, bu düzenlemeyi koalisyona girme koşulu olarak açıkladı.
ANAP, büyük oy kaybetmesine yol açtığını düşündüğü Vergi Yasası'nda değişiklik isteyecek. ANAP'ın porotokolde yer almasında ısrar edeceği diğer konular şöyle:
* Yap - işlet ve yap - işlet - devret yöntemiyle yapılacak yatırımların karşılaştığı hukuki pürüzler giderilecek, uluslararası tahkim müessesesi yaygınlaştırılacaktır. Yabancı sermaye girişinin hızlanması için gerekli yasa ve kararnameler çıkarılacaktır.
* Örgütlü suçlarla mücadele yasası çıkarılacaktır.
* Yerel yönetimler yasasının gündeme alınarak yasalaştırılacaktır. İl ve belediye yönetimlerine devletten aktarılan pay üç katına çıkarılacaktır.
* Pişmanlık yasasında milletin hassasiyetlerine ters düşmeyecek yaklaşımlar yer alacaktır.
* Sosyal güvenlik reformunun geciktirilmeden gerçekleştirilecektir.
* OHAL bölgesindeki valilerinin ekonomik alandaki yetkilerini artıracak düzenlemeler yapılacaktır.
* TBMM'nin itibarının korunması için "Siyasi Ahlak Yasası" çıkarılacaktır .
* Konut açığını gidermeye ve vatandaşları uygun ödeme koşulları altında ev sahibi yapmaya dönük adımlar atılacaktır.
* Devletin yeniden yapılandırılması için ülke bütünlüğüne ve devletin temel ilkelerine zarar vermeden düşünce ve ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, teşebbüs özgürlüğü alanlarını genişleten yasal düzenlemeler yapılacaktır.
Hukuk reformu ve iş olanağı yaratacak çalışmalarda ANAP'ın ısrarlı olacağı konular arasında yer alıyor. Halk Bankası'nı özelleştirilmesi konusunda ortaklarından destek arayacak olan ANAP, Özal dönemindeki süper teşvik imkanlarına yeniden dönülmesine yönelik adımlar için de ortaklarının nabzını yoklayacak.

Yılmaz'ın vekili Ersümer

Yılmaz'ın kabineye girmeyeceğini açıklamasından sonra ANAP Genel Başkan Yardımcısı Cumhur Ersümer'in Başbakan Yardımcısı olacağı öğrenildi. Ersümer'in ismi ANAP cephesinde Başbakan Yardımcısı olarak seslendirilmeye başlandı. Erkan Mumcu, Cengiz Altınkaya, Salih Yıldırım, Yaşar Eryılmaz, Yaşar Okuyan, Avni Akyol, Bülent Akarcalı, Işın Çelebi, Rüştü Kazım Yücelen, Halil İbrahim Özsoy, Yüksel Yalova, Sadettin Tantan ve Ediz Hun bakan olması muhtemel isimler arasında gösteriliyor.