The Others Anlaşmaya engel yok

Anlaşmaya engel yok

14.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Anlaşmaya engel yok

Anlaşmaya engel yok

       KUZEY Irak sorunu, su meselesi ve İsrail'le yaptığı askeri işbirliği anlaşmaları nedeniyle, Türkiye'nin İsrail'den sonra Suriye ve Arapların ikinci düşmanı olduğunu söyleyerek Arap ülkelerini Ankara'ya karşı örgütlemeye çalışan Şam yönetimi, sürpriz bir açıklamayla Türkiye'yi "Suriye ve Arap ülkelerinin yakın dostu ve kardeşi" ilan etti.
       Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, Ankara'daki temaslarından sonra Şam'a geçen Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa ile görüşmesinin ardından yaptığı sürpriz açıklamada, Türkiye'nin zaten hiçbir zaman Arapların ve Suriye'nin düşmanı olmadığını vurguladı. Şara bir gazetecinin, Türkiye ile Suriye arasındaki krizin bitip bitmediğine ilişkin sorusuna "Başından beri biz Türkiye'yi düşmanımız olarak görmedik" diyerek karşılık verdi.
       Şara, başından beri krizin aşılmasına yönelik çaba içinde olduklarını belirtirken kullandıkları yumuşak diplomatik üslubun Ankara tarafından da kabul gördüğünü söyledi.
       Anlaşmazlığın her iki ülke halkının da yararına olacak şekilde çözülmesine çalıştıklarını belirten Şara, Ankara'dan ayağının tozuyla Şam'a gelen Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa'nın getirdiği mesajı son derece olumlu bulduklarını vurguladı.
       Şara, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile yüz yüze görüşüp görüşmeyeceği konusundaki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
       "Mısır'ın fevkalade önemli katkılarıyla bu sorunu Ankara ile iyi niyet çerçevesinde üzerinde beraberce çalışarak aşabileceğimiz konusunda önemli bir engel görmüyorum."
       Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa ise Cem ve Şara'yı önümüzdeki hafta bir araya getirmeyi umduklarını, Şara ile görüşmelerinin geleceğe ilişkin umutlarını artırdığını belirtti.


Yazarlar