The Others 'Anma'yın önlemleri

'Anma'yın önlemleri

03.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Anma'yın önlemleri

Anmayın önlemleri

       SİVAS Valiliği'nin Madımak Oteli'nde 37 aydının yakılarak öldürülmesinin beşinci yıldönümü için düzenlenen anma törene getirdiği kısıtlama, partiler ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açtı.
       ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, her parti ve sivil toplum örgütünden üç kişinin Atatürk Anıtı ve Madımak Oteli önünde anma yapmasına izin veren Valiliği, Sivaslıların etkinliğe katılımını engellemekle suçladı.
       Sivas'taki anma törenleri öncesinde, güvenlik güçleri geniş önlemler aldı. İki gün önceden kent giriş ve çıkışları kontrol altına alındı. Madımak Oteli çevresindeki önlemler ise, önceki gün başladı. Olası bir olay dikkate alınarak, komşu illerden 350 polis takviyesi yapıldı. Bir helikopter havadan denetim uçuşu yaparken, panzerler de hazır bekletildi. Madımak Oteli'nin sokağı ve çevresi araçlardan temizlendi. Çevredeki yüksek binalara, yüzleri kapalı, dürbünlü özel kuvvetler yerleştirildi.
       Valilik, her parti ve sivil toplum örgütünden üç kişinin Atatürk Anıtı ve Madımak Oteli önünde tören düzenlemesine izin verdiği için, kalabalık gruplar oluşmadı.

       CHP, güne 2 Temmuz'un gerginliğiyle başlayan Sivas'ta ayrı bir anma programı düzenledi. CHP il yöneticilerinin Hükümet Meydanı'ndaki anıta çelenk koyarken, İl Başkanı Burhanettin Yurdagül buradaki konuşmasında "Madımak Oteli'nde 37 aydın insanın yanmasına neden olanların gerçek müslümanlıkla ilgisi yoktur. Bunlar laik Atatürk Cumhuriyeti düşmanlarıdır. Sivas halkı bu oyuna alet olmamıştır" dedi.
       CHP'lilerin ardından anıta gelen Cumhuriyet okuru bir grup çelenk koyduktan sonra Madımak Oteli'ne yürüdü. Grup otelin önüne de ellerindeki çiçekleri bıraktı.
       Daha sonraki anma töreni saat 11.30'da Pir Sultan Abdal Derneği, ÖDP, İHD Sivas Şubesi, Halkevleri, Enerji Yapıyol Sen, Eğitim Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası, Tarım Sen, Emeğin Partisi, Divriği Demokrasi Platformu'nun oluşturduğu Sivas Demokrasi Platformu'nun katılımıyla gerçekleşti. Madımak Oteli'nde ölenlerin fotoğraflarını taşıyan yaklaşık 50 kişilik grup, anıt önünden otele kadar alkışlarla yürüdü. Gruba robokop polisler eşlik etti.
       Parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ellerindeki fotoğraflarla çiçekleri otelin önüne koydu ve saygı duruşunda bulundu.

       Pir Sultan Abdal Derneği'nin öncülüğünde hazırlanan ortak basın bildirisinin okunması ardından bir konuşma yapan ÖDP Genel Başkanı Uras, alınan önlemleri şöyle eleştirdi:
       "Bu tedbirler katilleri kınayanlar için değil, katiller için alınsaydı, beş yıl önce burada Türkiye'nin umudu, geleceği yanmış olmayacaktı. Burada demokrasi ve laiklik şiarını haykırmak için toplanmamız kimi tehdit ediyor. İktidar bu yasakçı mantığıyla mı siyasi İslama karşı mücadele edecek. Hükümetin burada estirdiği terör ortamını görüyorsunuz."
       Uras, Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Alibaba Mahallesi'ndeki konuşmasında da, "Bize izin verdiler, ama Sivaslıları sokmadılar. Sivas Valisi'nin haddine mi buradaki etkinliklere vatandaşın katılımını engellemek. Buraya gelip düşüncesini açıklasa tepkisini koysa ne olur. Biz buraya inadına geldik" dedi.