The Others Anne-babalar okul peşinde

Anne-babalar okul peşinde

08.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Anne-babalar okul peşinde

Anne-babalar okul peşinde


Veliler, okula başlayacak çocukları için şimdiden popüler olanlara yöneldiler


Talep azlığı ve ekonomik çalkantılar yüzünden oldukça zorlu bir yıl yaşayan özel okullar, kayıt tarihlerini ve kontenjanlarını duyurmaya başladılar. Ücretlere yüzde 65-70 oranında zam gelmesi beklenirken, kesin fiyatlar Mayıs ayı içerisinde ilan edilecek.
Veliler, bu yıl ilkokula başlayacak çocukları için şimdiden okul araştırmasına başladılar. Popüler özel okulların ücretleriyle liseleri dahi aratmaması ve velilerle öğrencilerin büyük ilgi gösterdikleri hem devlet hem de özel okullar arasında yükselen grafik çizen okulların kura ile öğrenci alması velileri zorluyor. Özel ve devlet okulları arasında en popüler ilkokullar ise şöyle:
* Özel Irmak İlköğretim Okulu'nun ön kayıtları 20 Nisan'da başlayacak. Birinci sınıfın 3 şubesi olduğunu söyleyen okul yetkilileri, 2 şubeye okulun anaokulundan gelen öğrencilerin yerleştirileceğini, diğerine ise kurayla öğrenci alınacağını söylediler. 24 öğrenci alacak olan okulun kura tarihi 1 Haziran olarak belirlendi. Okulun bu seneki öğrenim ücreti, KDV dahil 1 milyar 734 milyon lira.
* Işık İlköğretim Okulu'nun ön kayıtları 31 Mayıs'ta başlayacak. 11 Haziran'a kadar sürecek önkayıt sonrası 15 Haziran'da kura düzenlenecek. Anaokulundan geçiş yapacak öğrenci sayısı belli olmadığı için okul, kaç öğrenci alınacağının kesinlik kazanmadığını açıkladı. Güneş Koleji Vakfı'nın binasını devraldıklarını söyleyen yetkililer, buradaki çalışmaların tamamlanması durumunda alınacak öğrenci sayısının da artabileceğini bildirdiler. Okulun bu yılki öğrenim ücreti KDV dahil, 1 milyar 600 milyon liraydı.
* SEV (Sağlık Eğitim Vakfı) ilköğretim okuluna, anaokulundan gelen öğrenciler 17 nisanda yapılacak kura ile alınacak. Anaokuluna ise 80 öğrenci alınıyor. Anaokulu ve ilköğretimin ücreti 1997 - 98 de 2 milyar. Gelecek dönemin henüz belli değil. Ana sınıfına alınacak öğrencilerde 1994 doğumlu olma zorunluluğu aranacak. 2. sınıfta 16, 3'de 12, 4'de 11 ve 6. sınıfta 2 kişilik kontenjan açığı var. Bu sınıflara 15 Mayıs'ta yapılacak sınavla öğrenci alınacak. Sınav başvurusu için önkayıtlar bu cuma bitiyor.
* TED Koleji İlköğretim Okulu, önkayıtla öğrenci alacak. Kesin kayıtlar ise önkayıt listesi takip edilerek mayıs ayında başlayacak. Şu andaki öğrenim ücreti 6 bin dolar + KDV. Okulun ara sınıflar için düzey belirleme sınavı Haziran ayı başında yapılacak. 24 öğrenciden oluşan toplam 18 yeni şube açılacak. Anaokuluna ise 120 öğrenci önkayıtla alınacak. Anaokulunun öğrenim ücreti ile ilköğretiminki aynı ve gelecek yılda aynı olacak.
* Bilfen İlköğretim Okulu, anaokulundan öğrenci alacak. Anaokulu için ön kayıtlar Mayısın ilk iki haftası yapılacak. Öğrenim ücreti bu eğitim - öğretim döneminde 1 milyar 213 milyon lira olan okula 260 öğrenci alınacak. Kura yok. ilköğretimde ise eğitim ücreti sınıflara göre değişiyor. Birinci sınıf için 1 milyar 80 milyon (çıplak eğitim ücreti). KDV'li 1 milyar 400 milyon Kahvaltı ve yemek eklenince ücret 1 milyar 700 milyon. Önümüzdeki dönemin ücretleri 10 Mayıstan sonra belirlenecek. Ara sınıflar için son başvuru 10 Mayıs'ta Birinci sınıfa 10 sınıf açılacak. 2. sınıfa 1, 3'e 2, 4'e bir, 5 ve 6'ya 2 sınıf açılacak. 7 ve 8'e alınmıyor. İlköğretim 1. sınıfa 2 şube açılıyor. Toplam 48 öğrenci mülakatla birinci sınıfa alınacak. Şubeler 24 kişilik. Ara sınıflar için sınav 16 Mayıs'ta yapılacak.
* BJK Koleji, henüz kontenjanlarını belirlemedi. 5-6 yaş grubundan anaokuluna öğrenci alırken birinci ve 6. sınıfa da öğrenci alınacağını bildirdi. Kura yapmayacaklarını, 6. sınıf hariç mülakatla öğrenci alacaklarını söyleyen yetkililer, geçen yılki öğrenim ücretinin KDV dahil 1 milyar 120 milyon lira olduğunu söyledi. Kesin kayıt tarihi belli olmayan okulda önkayıtlar başladı.
* Avrupa Koleji İlköğretim Okulu, anasınıfına öğrenci alacak. 1 Mayıs'a kadar başvuruların devam edeceğini söyleyen yetkililer, önümüzdeki günlerde bir tanıtım toplantısı yapacaklar.
* Bahçeşehir Koleji ilköğretim birinci sınıfına bünyesindeki ana sınıflarından öğrenci alacak. Başvurular 3 mayısta başlayacak. Ara sınıflara ise kontenjan açığı kadar öğrenci sıralama sınavı ile alınacak. Başvurular 3 Mayıs sınav ise 28 haziranda yapılacak.
* İstanbul Liseliler Vakfı İlköğretim okulu anasınıfına kura ile öğrenci alınıyor. 48 öğrenci kontenjanı için ön kayıtlar devam ediyor. Kura 29 mayısta yapılacak. Birinci sınıf dahil olmak üzere ara sınıflara ise açık kontenjan kadar öğrenci sınavla alınacak. Okulun bu yılki ücreti 1 milyar 920 milyon artı KDV.
* Mef İlköğretim Okulu: Anaokulu 5 ve 6 yaş grubundan toplam 100 öğrenci alacak. Öğrenciler önkayıt sistemine göre alınacak. Önkayıt başvuruları başladı. Son başvuru tarihi talebe göre belirlenecek. Ücret şu an 5 bin dolar.
İlköğretimde ise 1. sınıfa 5 sınıf açılıyor. Mülakatla öğrenci alınıyor. Bu yılki öğrenim ücreti 6 bin Dolar artı KDV. Ara sınıflara öğrenci alınmıyor. Bütün başvurular 6 Nisanda başladı.
* Kültür 2000 İlköğretim Okulu'nun ana sınıfına 15 öğrenci alınacak. Ön görüşme ve mülakatla alınacak öğrenciler için ön kayıtlar 26 nisanda başlayacak. Okulun şu andaki ücreti 4 bin 600 Dolar artı KDV. 1'inci sınıf ve ara sınıflara da aynı şekilde öğrenci seçimi yapılacak.
* Koç, Eyüboğlu, Kemerköy, Şişli Terakki, İSTEK Vakfı, Yüzyıl Işıl ilköğretim okulları da popüler okullar arasında bulunuyor. (Bu okullardan ayrıntılı bilgi alınamadı)
Müfredat labaratuvarlı okullar:
* Devlet ilköğretim okulları arasında da müfredat labaratuvarlı okullar ilk sıralarda yer alıyor. Bu okullara öğrenciler kura yöntemi ile seçiliyor. Müfredat labaratuvar okulları şöyle: Çapa Atatürk, Hürriyet Bekir, 23 Nisan Zehra Hanım, Küçükyalı Merkez, Peyami Safa, Şair Nedim, Çapa, Dr. Hasan Akgün, Yavuz Selim, Bahçelievler, Cevatpaşa, Hacı Numan, 50. Yıl İncirlik Ahmet Hamdi Tampınar, Pilot Cengiz Topel, Mimar Sinan, Nail Reşit, Abdulhak Hamit, Gaziosmanpaşa, Cumhuriyet Müfredat Labaratuvarlı okulları. Yetkililer Müfredat labaratuvarlı okullara başvuru ve kura tarihlerinin henüz kesinleşmediğini söylediler.
Devlet Okulları:

* Öğrencilerini kura ile belirleyen ve her yıl çok yüksek oranlarda başvuruların olduğu Galatasaray İlköğretim Okulu'nun ön kayıtları 14- 21 nisan tarihleri arasında yapılacak. Galatasaray İlköğretim Okulu'nun birinci sınıfına 50 öğrenci alınacak.
Popüler devlet ilkokulları arasında Lütfü Banat, Hamdullah Suphi Tanrıöver, İlhami Ahmet Örnekal, Nurettin Teksan, Yeşilbahar, Bahariye, bulunuyor.