The Others Anne karnında okul arayışı

Anne karnında okul arayışı

29.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Anne karnında okul arayışı

Anne karnında okul arayışı


Gözde okullara artan ilginin sonunda anneler hamileyken okula kayıt yaptırmak istiyor


       Çocuğunun iyi bir eğitim almasını isteyen veliler, artık çocuklarının okul çağını beklemiyor. Doğum belgesini eline alan veli 4- 5 yıl sonrası için çocuğunun kaydını yaptırıyor. Rekor, 13 günlükken ENKA okullarına kaydı yapılan bir bebekte.
       Gözde okulların yetkilileri, pek çok velinin kendilerine gelerek, "Çocuğum şu anda küçük ama okul çağına geldiğinde buraya başlamasını istiyorum. Kaydını şimdiden yapar mısınız" dediklerini belirtiyorlar.
       Kayıt için çocuğun doğum belgesinin yeterli olduğu ENKA okulları önümüzdeki üç yılın kontenjanlarını doldurmuş durumda. Rekor 13 günlükken okula kaydını yaptıran bir bebekte. Okul yetkilileri annelerin hamileyken kendilerine gelerek kayıt yaptırmak istediklerini belirtiyorlar. Kemerköy İlköğretim Okulu'nun da kontenjanlarının dolu olduğu belirtildi.
       Velilerin gösterdikleri ilgi üzerine okullar ilköğretim öğrencilerini anasınıfından itibaren belirliyor. Pek çok okul, ilkokul birinci sınıfa öğrenci almıyor, anasınıfından gelen öğrencilerin ilköğretim okuluna devamını sağlıyor. Okulların ücretleri binlerce dolar olmasına karşın, sınırlı kontenjanlara yüzlerce başvuru yapılıyor.
       Mart ayında pek çok ilköğretim okuluna başvurular başlayacak. Velilerin büyük ilgi gösterdikleri ilk ve ana okullar, genellikle gözde kolejlere devam ümidi taşınan okullar oluyor.
       Veli olarak aradığımız Kemerköy İlköğretim Okulu'nun önümüzdeki yıl için kontenjanlarının dolu olduğu belirtildi. İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Özel İlköğretim Okulu yetkilileri, ilköğretim birinci sınıfına dışarıdan öğrenci almadıklarını, ana sınıfından gelen öğrencilerin birinci sınıfa kaydedileceğini söylediler. Sağlık Eğitim Vakfı Üsküdar Amerikan Koleji İlkokulu'da ilköğretim öğrencilerini ana sınıfından alıyor. ENKA İlköğretim Okulu, kayıtlarını anasınıfından gelen öğrencilerle dolduran okullardan birisi. Erken başvuru yapanın şansının yüksek olması bu okulun kontenjanlarını önümüzdeki yıllar için de doldurmasına neden oluyor. Alev ve TED Kolejleri de velilerin tercihlerinde ilk sıradaki okullar arasında yer alıyor. İşte gözde ilköğretim okulları ve kayıtlarla ilgili bilgileri:
       ENKA: İlköğretim okuluna anasınıfından gelen öğrenciler alınıyor. Başvuruyu erken yapanın şansı daha fazla. Okul şu andaki ücreti yemek ve KDV dahil 7 bin 500 Dolar.
       MEF: Başvurular 15 Mart tarihinde başlayacak. Anasınıfından gelecek öğrenciler için ayrı bir kontenjan bulunuyor. Dışarıdan birinci sınıfa başlayacak öğrenci kontenjanı 40. Ücreti ise 6 Bin Dolar. Ana sınıfı ve birinci sınıfa girecek öğrenciler öngörüşmelerle belirleniyor.
       Koç: Mayıs ayında başvurular başlıyor. Haziran ayında ise kura çekimi yapılıyor. İlköğretim okuluna 36 öğrenci alınacak. Anasınıfından gelecek öğrenciler için ise 48 kontenjan bulunuyor. Anasınıfına girecek öğrenciler de kurayla belirleniyor. Ücreti, yemek hariç 2 milyar 850 milyon.
       İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı: İlköğretim okuluna anasınıfından gelen öğrenciler alınacak. Anasınıfı için ön kayıtlar mart ayı sonunda başlayacak. Mayıs ayı sonunda kura çekimi yapılacak. Ücreti, KDV hariç 3 milyar 265 milyon lira.
       SEV Üsküdar Amerikan: Anasınıfına kurayla 84 öğrenci alınacak. Nisay ayında başvurular, mayıs ayında ise kura yapılacak. İlköğretime anasınıfından gelen öğrenciler giriyor. Ücreti KDV hariç 3 milyar 750 milyon lira.
       Bilfen: 20 mart tarihinden sonra randevu alınacak. Öğrenciler rehberlik bürosu tarafndan seçilecek. Anaokuldan gelecekler için kontenjan ayrılıyor. Yemek ve KDV dahil 3 milyar 184 milyon lira.
       Eyüboğlu: Kayıtlar 3 nisanda başlıyor. Öğrenciler mülakatla alınacak. Ücreti KDV hariç 2 milyar lira.
       Yüzyıl Işıl: Şubat ayında kayıtlara başlandı. Okul müdüründen randevu alınarak kayıt yaptırılıyor. Anaokulundan geçenlere öncelik tanınıyor. Yemek ve KDV dahil 4.5 milyar lira.
       Galatasaray: Devlet okulu olmasına rağmen yüzlerce başvuru alan tek okul olma özelliğini taşıyor. Haziran ayında ön kayıt alınıyor. 50 öğrenci kontenjanı için yüzlerce öğrenci başvuru yapıyor. Öğrenciler kurayla belirleniyor.
       Bilkent: Mayıs ayının son haftasında yapılacak kura çekimiyle ilköğretim okuluna 3 veya 4 öğrenci alınacak. Kontenjanlar anasınıfından gelen öğrencilere ayrılmış durumda. Anasınıfına girecek öğrenciler ise okulun kreşinden gelen ve kardeş kontenjanı olanlardan belirlenecek. KDV ve yemek ücreti dahil 1 milyar 855 milyon lira.
       ODTÜ: İlköğretim okuluna anasınıfından gelenler giriyor. Anasınıfına başvurular mayıs ayında yapılacak. ODTÜ personeli çocukları alınıyor. Kontenjan 120 öğrenci. Ücreti ise KDV ve yemek hariç 1 milyar 200 milyon lira.