The Others Aşkın e posta hali

Aşkın e posta hali

15.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aşkın e posta hali

Aşkın e posta hali
15 Kasım 1998

Aşkın e posta hali

Amerika'da aralık ayında gösterime girecek olan "You've Got Mail" (www.youvegotmail.com), Tom Hanks ile Meg Ryan'ı tekrar buluşturdu. Film attıkları e postaların ardından birbirine aşık olan rakip kitapçıların komik öyküsünü anlatıyor. Aynı zamanda da Amazon ile Barnes&Noble firmalarının web sitelerinde sürdürdükleri savaşı hatırlatıyor. Time dergisinin yaptığı araştırma, geride bıraktığımız yılda Amerikalıların kitap satın almak için internet üzerindeki web sitelerini kullanmayı tercih ettiklerini ortaya çıkarmıştı. Yaygın bir satış noktası ağı olan Barnes&Noble (www.barnesandnoble.com), internetin yıkılmaz kalesi olarak gösterilen Amazon Book'u (www.amazon.com) bu hafta içinde batıracağının ilk sinyallerini verdi. Zarar açıklayan Amazon Book, köşeye sıkıştığını itiraf etti.
Aralık ayında gösterime girecek olan "You've Got Mail" filmi ise, New York'ta satış zinciri olan bir firma sahibi ile çocuk kitapları satan küçük bir dükkan işletmecisinin e posta ile başlayan dijital aşklarını peyazperdeye taşıyan duygusal bir komedi filmi. Tom Hanks bir kitapçı dükkanları imparatorunu canlandırırken, Meg Ryan ise yoğun rekabetin olduğu bir pazarda ayakta kalmaya çalışan küçük müteşebbisi oynuyor. Nora Ephron'un yönettiği filmde Greg Kinnear, Parkey Posey ve Dabney Coleman gibi ünlü oyuncular da rol almış.
Foxbooks'un sahibi olan Joe Fox (Tom Hanks), en büyük dükkanının bulunduğu cadde üzerinde çocuk kitapları satan Kathleen Kelly'i (Meg Ryan) rakibi olarak görüp ortadan kaldırmak istiyor. Ofislerini evlerindeki bilgisayarlarının başından yönetmeleri, zaman zaman sohbet ortamlarına girmelerine de imkan veriyor. Takma isimlerle girdikleri bir e posta iletişiminin ardından birbirlerinden hoşlanmaya başlayan çift, buluştuklarında bile birbirlerinin gerçek kimlikleri hakkında fikir sahibi değiller. Her ikisinin de bir kitabevi editörü ve ünlü bir köşe yazarı ile birlikte olduklarını hatırlatmakta fayda var. Dijital bir flörte yönelmelerini ilişkilerinin monotonlaşması hızlandırıyor. Film bilgi ağındaki insan ilişkileri üzerine yapılan ilk yüksek bütçeli Hollywood yapımı özelliğini taşıyor.
İnternet üzerinde başlayan bu aşk, 21. yüzyıl insanın gelecekteki ilişkileri hakkında ipuçları da veriyor. Dell ve Apple firmaları filmin gösterileceği sinemalarda ürünlerinin tanıtımı için kolları sıvamış durumda. Ayrıca bilgisayar ve hizmet sektörü, filmin talebi artırabileceği konusunda hemfikir. Filmin bütçesinin büyük bölümünü karşılayan American Online (AOL) isimli İSS, Amerikalılara internetin neler yapabileceğini anlatmanın en iyi yolunun bu film olduğunu düşünüyor. Yabancı sohbet kanallarının bir numaralı tartışma konusu olan film, daha gösterime girmeden birçok web sitesinin ortaya çıkmasını sağladı. Kuşkusuz hepsi dijital flört için fırsat yaratmaya yönelik!
Aşkın e posta hali
Cindy Crawford sohbete bekliyor!
Dünyanın en ünlü mankenlerinden biri olan Cindy Crawford, kendine ait ilk resmi web sitesinin açılışını Yahoo! Chat etkinliği ile yapacak. 16 kasım günü Türkiye saatiyle 18:00'de gerçekleştirilecek web tabanlı sohbet etkinliğine ücretsiz olarak herkes katılabilir. Cindy, (www.cindy.com) adresindeki web sitesi için uzun süre çalışmış. Moda, gezi, günlük, sağlık, güzellik ve kendisine ait resimlerin, video ve ses dosyalarının bulunduğu sayfaları sunacak. Yahoo, Cindy Crawford etkinliği ile ziyaretçi rekoru kırmayı bekliyor. (http://chat.yahoo.com)

Her eve internet gelecek mi? TTNet projesi, gündeme ilk geldiği günden beri başta İSS'ler olmak üzere sektör ve basından birçok eleştiri almıştı. TT (Türk Telekom) 1999 yılının şubat ayında işlerlik kazanacağına dair açıklama yapmıştı. ATM bazlı ve ISDN olanağına zemin hazırlayan TTNet'in her eve rahat erişilebilir bir hizmeti nasıl vereceği ise uygulamanın başlamasıyla ortaya çıkacak. Bu aşamada elle tutululur tek iyi haber şu; 1999 yılı içinde kablolu TV abonesi 1 milyon kişiye internet erişimi olanağı sunulacak. "Bizim mahalleye kablolu gelmedi" diyorsanız; DirectPC benzeri bir uygulama olacağını açıklayan TT'nin size uydudan internet erişimi vermesini bekleyeceksiniz.

Bu fare çok akıllı Hayatınızda hiç 13 butonlu bir mouse gördünüz mü? WebRacer isimli mouse, web sayfaları arasında dolaşan internet sörfçüleri için tasarlanmış mükemmel bir yardımcı. Tarayıcınızda web sayfaları kontrolü için bulunan tüm komutları, sadece mouse'un 13 butonundan birine basarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Fiyatı 60 USD olan ürün, sıklıkla ziyaret edilen adres dosyalarına da erişimi kolaylaştırıyor. Arama motorlarına girmenizi tek bir tuş darbesine bırakan WebRacer, Kensington Technology Group tarafından üretildi. (www.kensington.com)

IBM körler için okuyor Körlerin web içeriğine erişmeleri imkansız olarak görülürken, piyasaya iyi çalışan birkaç yazılım çıkmıştı. IBM tarafından üretilen Home Page Reader, 149 dolar etiketle vitrinlerde boy gösteriyor. Şimdilik sadece belli dillerde HTML kodlarını sese çevirmesine rağmen, yakın bir gelecekte yaygın olarak kullanılmayan dilleri de içeren çözümlerin çıkması bekleniyor. 150 MHz pentium MMX işlemci bulunduran bir PC üzerinde çalıştırılması tavsiye edilen yazılımın demosunu IBM'in web sitesinden indirmek ya da orijinal versiyonu sipariş etmek kolay. (www.austin.ibm.com/sns/)

Konferans verimli geçti 13 - 15 kasımda Lütfi Kırdar'da dördüncüsü gerçekleştirilen "Türkiye'de İnternet Konferansı"na ev sahipliğini istanbul Teknik Üniversitesi yaptı. Oturumlarda ağırlıklı olarak e ticaret, hukuki alt yapı, BDE (Bilgisayar Destekli Eğitim), internetin kişi ve toplum sağlığı üzerine etkileri ve Telekom hukukuyla rekabet paradoksu gibi konular ele alındı. İnterneti büyütmek ve geliştirmek isteyen herkes doğal davetliydi! (http://inet - tr.org.tr)

Aerobik hocam bir yazılım MIT Medya Laboratuvarı'ndan çıkan işlevsel jimnastik yazılımı, fitness salonlarına gidecek zamanı bulunmayanların kilolarından evlerinde kurtulmalarını kolaylaştıracağa benziyor. James W. Davis tarafından geliştirilen yazılım, büyük bir ekran karşısına geçmiş kişiyi, arkasında bulunan sensörlerle yönlendirerek yaptığı hataları ve yapması gerekenleri sesli komutlu uyarılarla veriyor. Virtual Personal Aerobics Trainer, büyük ekran TV, ses modülleri, video kamera ve bilgisayar desteğiyle çalışıyor. (www.mit.edu)

Cep telefonu tartışması Coghill Research Laboratuvarları profesörü Roger Coghill, Avrupa Tüketici Koruma Yasası'nı esas alarak cep telefonlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili olarak İngiltere'de bir dava açmıştı. Davayı kaybetmesine rağmen, aralarında kanserin de bulunduğu birçok rahatsızlığa neden olabileceğini açıkladığı raporu internet üzerinde yayınlıyor. Uzun süreli kullanımlarda ortaya çıkan zarar konusunda tüketicilerin uyarılması gerektiğini söyleyen Coghill, elektromanyetik dalgalardan dolayı ortaya çıkan radyasyonla ilgili araştırmalarını yayınlamaya başladı. Yansıtıcı ve anten bölgelerinde bulunan kişilerin de ciddi risk altında olduğunu iddia ediyor. (www. cogreslab.demon.co.uk/mobile1.htm)

Site Eleştiri
Bilgi ağı hayratı...
Kurt Adamın Adult sayfaları başlığıyla açılan sitenin, uzun süreden beri müdavimiyiz. Tanıtımı konusunda geç kaldığımız için, internetin bu önemli "hayratı" hakkında bilgi vermek boynumuzun borcu. Girişte sizi selamlayan logoda olduğu gibi internet üzerindeki birçok seks içeriğine yepyeni şifrelerle bu alandan geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca Warez bölümünde chat yaparken kullanabileceğiniz birçok nuke var. Şifreli bazı yayınları şifresiz hale getiren yazılımlar da bulunuyor. Site çok kapsamlı ve aldığımız bilgilere göre genç bir internet kullanıcısı tarafından yaratılmış. Beğeneceksiniz. (www.minicik.com)