The Others Aşkolsun Temel Reis..!

Aşkolsun Temel Reis..!

09.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aşkolsun Temel Reis..!

Aşkolsun Temel Reis..


Of Aman / Ayşenur Yazıcı


       Çizgi filmin geçmişini, şöyle yüzeysel bir hesapla 40 yıla dayandırsam ortaya şöyle bir hesap sonucu çıkıyor: "Amerika'da kız çocuklarına tam 40 yıldır, nasıl dalkavuk kadın olacağı öğretiliyor."
       Üstelik Temel Reis çizgi filminin oynadığı tüm ülkelerdeki kız çocukları da aynı eğitimden geçiyor.
       Hoppala, bu da nerden çıktı demeyin. Temel Reis'in üçü de birbirinden düşük seciyeli üç karakteri var: Sıska, kara kuru, menfaatçi, paragöz; dünyada kalan son kadın olsa erkeklerin dönüp bakmayacağı kadar çirkin ve sakar olan SAFİNAZ... Besin değeri çok düşük olan ıspanağı yiyerek üstün yaratık olacağımız yalanına bizi inandırmak için çırpınan, bir kadını tavlamaktan başka hiçbir amacı olmayan TEMEL REİS... Bir de, Quasimado'nun kamyon çarpmışı ve kamburu önde taşıyanı, arkadaşını her an bir kadın için satabilen, hain ve bencil KABASAKAL..!
       Buyrun okuma - yazmaya daha başlamamış çocuklara sunulan kimliklere..!!! Toplumun dışladığı özellikleri olan bu üç çizgi kahraman, tüm bölümlerde aynı mücadeleyi veriyorlar. Hiç değişmiyor!
       Safinaz "en paraya kıyan erkeği" seçmeye çalışıyor, evlenmekten başka bir gayesi yok!.. Erkeklerin tek amacıysa, "mücevher", "çiçek", "pahalı yemek davetleri"yle bu sümsük kadını kandırıp evlenmek..!
       Kısacası filmin kadın karakteri bir yalaka! Bir gün onun, bir gün öbürünün kolunda. Erkeklerse yalancı, fitneci, menfaatçi ve bencil..!
       Ay çok mu ağır oldu söylediklerim? Peki siz bu kahramanları (!) nasıl tanımlardınız..?
       Ne düşünüyorum biliyor musunuz? Herhalde 40 yıl önce Amerika'da ıspanak plansız üretildi de tüketiciyi dürtmek için bu film yaratıldı. Karakterler pek önemli değildi, önemli olan ıspanağın devamlı tüketilir halde olmasıydı... Zamanla insanlar o kadar ıspanak (ot) tükettiler ki, bu filmdeki yanlış eğitimi asla göremediler..!