The Others Avrupa ile ikinci Zana krizi

Avrupa ile ikinci Zana krizi

12.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avrupa ile ikinci Zana krizi

Avrupa ile ikinci Zana krizi


Ankara Milliyet


       Cezaevindeki kpatılan DEP eski Milletveki Leyla Zana'yı ziyaretine izin verilmeyen Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Cohn Bendit'in Türkiye ziyaretini iptal etmesinin ardından ikinci Zana krizi de İtalya'daki Avrupa - Akdeniz Kadın Parlamenter Forumu'nda yaşandı.
       Forumda İtalyan Parlamenterler Zana'nın düşünce suçu nedeniyle cezalandırıldığını, hemen serbest bırakılarak dokunulmazlığının iade edilmesini istedi. Yabancı parlamenterlerin "Türkiye'nin kınanmasını isteyen" bir bildiri hazırlamaları üzerine forumda Türkiye'yi temsil eden dört kadın parlamenter harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı'nı arayarak Zana'nın mahkumiyeti hakkında bilgi alan Türk kadın parlamenterler toplantının bitiminden önce Zana'nın terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin bildiriyi başkanlığa sundu ve okunmasını sağladı.
       Foruma katılan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, DSP'li Sema Pişkinsüt, MHP'li Melek Denli Karaca ve ANAP'lı Işılay Saygın, dün parlamentoda konuyla ilgili toplantı düzenlerken FP'li Oya Akgönenç ise Antalya'da bulunması nedeniyle katılamadı.
       Toplantıda konuşan Pişkinsüt, bildiriyi "peşin hükümlü, tutarsız ve yersiz bir teklif" olarak değerlendirdi.
       Türkiye'nin Çeçenistan'daki savaştan kaçan kadınlarla ilgili hazırladığı bildiriye İslam ülkelerinden destek gelmemesi de Türk heyetini üzdü. Pişkinsüt, sundukları bildirinin ardından kendilerine bir tek Lüksemburg'tan destek geldiğini, İslam ülkelerinin ise Çeçenistan sorununa kulaklarını tıkadıklarını anlattı.