The Others Aykut'tan nükleer santrala yeşil ışık

Aykut'tan nükleer santrala yeşil ışık

28.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aykut'tan nükleer santrala yeşil ışık

Aykuttan nükleer santrala yeşil ışık

ÇEVRE Bakanı İmren Aykut, Bergamalılar'ın anlayış ve sabırla beklemesini isteyerek, "Bergama'daki olay kışkırtılıyor. Olay artık kabak tadı verdi. Bu gibi girişimler, sonuç almamızı zorlaştırıyor. Hukuk ne derse, o olacak" dedi. Çevre bakanı bir soru üzerine iyi teknoloji kurulursa nükleer santrala karşı olmadığını söyledi.
Göcek'teki Batı Akdeniz Çevre Platformu (BAÇEP) 3. Bölge Toplantısı ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, daha çok Bergama'nın ele alındığını belirten Aykut, herkesin hukuka saygılı olması gerektiğini ifade etti.
Bergama dışındaki çevre sorunlarının da gözardı edilemeyeceğini belirten Aykut, şunları söyledi:
"Fethiye'nin kanalizasyon sorunu daha az zararlı değil. Muğla'nın öteki turistik ilçelerinde altyapı ve arıtma tesisi olmayışı, en az Bergama kadar çevreye zararlı. Ayrıca büyükşehir ve sanayi bölgelerinin altyapı ve arıtma tesislerini acilen hayata geçirmeyi hedefliyorum."
İnsanların çevre korumada daha duyarlı olması gerektiğini belirterek, "Her Aileden Bir Çevre Gönüllüsü Pojesi"ni hayata geçirmek istediğini söyleyen Bakan, "Çevrenin tahrip edilmesine kesinlikle izin vermeyeceğim" dedi.
Bodrum ve çevresindeki Akdeniz foklarının yaşadığı alanların koruma altına alınacağını ve tespit edilen pisliklerin temizleneceğini açıklayan Aykut, gerekli maddi kaynağı gönderdiğini ve yaklaşık 10 günde sonuç almayı beklediğini ifade etti.
Yatağan, Gökova ve Ören termik santrallerinin filtre sistemlerinin hemen kurulacağını, her biri 45 milyon dolara malolacak ek proje için gerekli finansmanın sağlandığını açıklayan Aykut, enerji olmadığı takdirde, turizmin de, sanayinin de olmayacağına dikkat çekti.
Aykut, "Nükleer enerji santrallerinin kurulmasından yana mısınız?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Avrupa'nın birçok ülkesinde nükleer enerji santrali var. İyi teknoloji kullanılırsa neden olmasın? Ancak her türlü tedbir alınmalı, insan sağlığı ve doğal çevre tehlike altında bırakılmamalı. Çevreciliği klasik değil, çağdaş anlamda yapmalıyız."
Çevreciler 1997'nin son BAÇEP toplantısının, 4 - 5 Ekim'de Denizli'de yapılmasını kararlaştırdı.