The Others Bakanı: Gereği yapılır

Bakanı: Gereği yapılır

16.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bakanı: Gereği yapılır

Bakanı: Gereği yapılır

       İSTANBUL Narkotik Şube Müdürlüğü görevinden Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen Ferruh Tankuş'un "Dört milyon dolara satıldım" iddiası, İçişleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yankılandı. İçişleri Bakanlığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Tankuş, İstanbul Valiliği'nin `olur'uyla görevinden alındı.
       İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş, iddiaların ciddi olduğunu belirterek, "İddialar için gerekli araştırma yapılacak. Eğer doğru çıkarsa kimsenin gözünün yaşına bakmam. Gereği yapılır" derken; Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Tankuş'un ortaya attığı iddiaların araştırılacağını, doğruysa ilgililer hakkında gereğinin yapılacağını, değilse Tankuş'un "yaptığının hesabını vereceğini" bildirdi.
       Bakan Aktaş, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Tankuş'un ortaya attığı rüşvet ve uyuşturucu kaçakçısı - emniyet müdürü ilişkileri konusunda gerekli soruşturmayı yapmak üzere iki mülkiye başmüfettişini görevlendirdiğini kaydetti. Aktaş, "Tabii bunlar bu aşamada bir iddia. Gerekli araştırmalar yapılacak. Doğru çıkarsa, kimsenin gözünün yaşına bakılmaz. Gereği yapılır" dedi.

       Emniyet Genel Müdürü Bilican da, Tankuş'un sözleri üzerine yaptığı açıklamada ilginç iddialarda bulundu. Tankuş'un bu açıklamayı, Emniyet teşkilatının şevkini kırıp, çetelerle mücadelenin önünü kesmek isteyenlerce yaptırılmış olabileceğini ifade eden Bilican, şunları söyledi:
       "Çetelerle mücadele konusunda teşkilatın önünü kesmeye çalışanlar var. Teşkilatın şevkini kırıp bu işin üzerine kararlıkla gidenlere `yeter artık' demek isteyenler var. Bütün bunların altında acaba bunlar da var mı diye düşünüyorum. Bu sorumsuzluk birilerinin dürtmesiyle de olabilir."

       Makamında basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Bilican, Tankuş'un zan ve şüpheyle birtakım açıklamalar yaparak meslektaşlarını suçlamasının kabul edilebilecek bir durum olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Varsa bir duyumun, bir sezgin varsa, onu ilgili yerlere getirirsin. Bunu yapmıyor. Böyle birtakım tahminlere, birtakım maksatlı, neye hizmet ettiği de farkedilecek açıklamalar yapıyor. Doğruluk payı var mı, inceleyeceğiz. Bütün yönlerini araştıracağız. Yaptığının hesabını verecek. Bildiklerini söyleyecek. Eğer söyledikleri doğruysa ilgililer hakkında gerekli işlem yapılır. Değilse, bir teşkilatın şevkini kırmaya, o teşkilatı zedelemeye kimsenin hakkı yoktur."

       Tankuş'un açıklamaları üzerine, "İddialar doğru ise şimdiye kadar niçin sustu?" diye tepki gösteren Bilican, ortaya atılan iddiaların çok ağır olduğunu, bunların altından kalkmanın mümkün olmadığını da belirterek, Tankuş'a şöyle çıkıştı:
       "Ne demek `ben şuna satıldım'. Bu ne kadar ağır bir ithamdır. Kimdir bunlar? İstanbul Emniyet Müdürü'ne de söyledim. Çağırın bunu. Kimdir o dediğin yer. Kime nasıl verildi? Bildiklerini söyle bakayım. Bunlar uluorta söylenecek şeyler midir? Böyle bir ithamın altından kalkmak mümkün müdür? Bunları belgeleriyle ortaya koymadan açıklama yapmak hakkını nereden buluyorsun?"
       Emniyet Genel Müdürü Bilican'ın, "Bir emniyetçinin suçu bilip de gizlemesi normal mi? İşler iyiyken sus, gidince konuş. Yok öyle şey" diye tepki göstermesi de dikkati çekti.
       Bilican, Tankuş'un şehit aileleri yararına düzenlenen bir baloda kardeşi uyuşturucu kaçakçılığı suçundan aranan bir kişiye kendisi tarafından onur plaketi verilmesine ilişkin suçlamaları karşısında da, plaket verilen kişiyi tanımadığını, toplantıda bulunması nedeniyle yardımda bulunan kişiye plaket vermesini istediklerini ifade etti.

       Bilican, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Tankuş'un görevinden uzaklaştırıldığına ilişkin açıklaması da Genel Müdürlüğe ulaştı. Açıklamada, Tankuş'un ortaya attığı iddialarla ilgili daha önce üst makamlarına yazılı veya sözlü bilgi vermediği kaydedilirken, "Ferruh Tankuş, 15.12.1998 tarihli valilik oluruyla görevinden uzaklaştırılmıştır" denildi.