24.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Anne adayları artık çok bilinçli. Son yıllarda hamile danışanlarımın sayısında artış var. Bazen bu konuda ciddi araştırmalar yapıyor ve gerçekten çok güzel sorular soruyor: ''Gebelik döneminde balık yenmeli mi? Ne kadar yenmeli? Civa riski nedir?'' gibi. Bu konuda 2004’te FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından yapılmış önemli açıklamalar var. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler’in ''Balık Tüketimi ve Sağlık Etkileri'' çalışması da bu konuda önemli bir kaynak. Her iki veri ve kendi bilgilerimi gözden geçirerek bu konuda kafaları karıştıran bazı soru işaretlerini aydınlatmak istedim.
Gebelik ve balıkla ilgili merak edilenler
Deniz ürünleri hamilenin diyetinin içinde önemli ve dengeli olarak yer almalıdır. Deniz ürünleri yüksek kalitedeki protein ve diğer besin öğeleri bakımından iyi bir kaynaktır ve yaÇ oranı düşüktür. Buna rağmen bazı balıklar yüksek miktarda metil civa içerebilir ve bu, fetusun sinir sistemi gelişimine sürekli yenildiğinde zarar verebilir. Ancak bu durum yaşlı ve derin suda yaşayan büyük balıklar için daha büyük risktir. Balık seçiminize dikkat etmeniz sizi bu riskten korur.Civa nasıl balığın içine girer?
Civa çevrede doğal olarak oluşabilir. Endüstriyel atıklarla hava yoluyla da oluşabilir. Civa havadan suya girer, nehir ve okyanus yollarıyla dağılır. Sudaki bakteriler kimyasal değişikliklere yol açar ve civa metil formuna dönüşerek toksik etki yaratabilir.
Diğer balıklar rahatlıkla yenilebilir mi?
Hamileliğiniz süresince veya hamile kalmayı düşündüğünüzde çeşitli balık türlerini tüketmeniz çok daha doğru olacaktır. Haftada ortalama 350 gram yiyeceğiniz pişmiş balık sizin için güvenilir miktardır. Küçük okyanus balıklarını ve kontrollü suda büyüyen çiftlik balıklarını tercih edebilirsiniz. Dondurulmuş balık veya konserve olmayan özel paketlenmiş balık da çözüm olabilir. Düşük metal civa içeren ve sıklıkla önerilen beş deniz ürününü FDA şöyle sıralıyor: Karides, konserve ton balığı, somon, morina balığı, kedibalığı (yayın balığı).
Kısa günün kârı
Küçük dilim bir kek ortalama 210, büyük bir dilim kek ise 500 kalori içerir. Aralarındaki fark, 290 kaloridir. Bu fark için yaklaşık bir saat 30 dakika ev süpürmeniz gerekir.