The Others 'Bankada hata yaptık'

'Bankada hata yaptık'

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Bankada hata yaptık'

Bankada hata yaptık


TOLGA ŞARDAN, GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara


       Kasırga operasyonuyla gözaltına alınan Egebank'ın eski sahibi Hüseyin Bayraktar'ın ifadesiyle banka satışının bilinmeyen boyutları ortaya çıktı. İşadamı Hüseyin Bayraktar, polise "Bankadan tek kuruş para kazanmadım. Hata yaptık. Bankacılık işine girmeyecektik" dedi. Bayraktar, dün çıkartıldığı Ankara DGM Yedek Hakimliği'nde serbest bırakıldı. Savcılığın karara itiraz edeceği öğrenildi.
       Operasyon kapsamında İstanbul'da gözaltına alınarak Ankara'ya getirilen, aralarında Bayraktar ile İhlas Sigorta Genel Müdürü Ayhan Apak'ın da bulunduğu 8 kişi, dün sabah saatlerinde DGM Başsavcılığı'na getirildi. DGM savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından sorgulanan zanlılardan 7'si serbest bırakılırken, Bayraktar, tutuklanması talebiyle Ankara 2 Nolu DGM Yedek Hakimliği'ne sevkedildi. Hakimlik, Bayraktar'ın tutuklanmasına gerek görmeyerek savcılığın istemini reddetti. Savcı Yüksel'in, tutuklamama kararına bugün itiraz edeceği öğrenildi. Serbest kalan Bayraktar, DGM'den çıkışında özel arabasına binerken, "Adalete güveniyorum" dedi. Zanlılardan Cemal Birol Meral, Mehmet Karakaş ve Ertunç Yalçın haklarındaki başka bir suçlamadan dolayı yeniden gözaltına alınarak İstanbul'a götürüldü.

       Oyun içinde oyun
       Milliyet'in aldığı bilgiye göre, Bayraktar, polise bankanın satışıyla ilgili önemli bilgiler verdi. İfadeye göre Demirel Enver Ören'e, Sami Erdem de Bayraktar'a oyun oynadı. Bayraktar, bu iki olayı şöyle anlattı:
       "Bankayı aldıktan sonra tavsiye üzerine Sami Erdem'i yanımıza aldık. Erdem, bizden maaş ve transfer istemediğini ancak, bankanın yüzde 10 hissesini ve yönetim kurulu üyeliği istedi. Biz karşı çıktık, ama işi bilmediğimizden dolayı teklifini kabul etmek zorunda kaldık. Bankanın yönetimini tamamen Erdem'e bıraktık. İşler kötüye giderken, bankayı satma kararı aldım. Bu sırada, Sami Erdem'in hisselerini Murat Demirel'e sattığı yolunda dedikodular dolaşıyordu. Kendisi bu dedikoduları kabul etmiyordu. Bu sırada kredi başvuruları oldu. Erdem, Demirel'e kredi vermemizde bir sakınca olmadığını söyledi. Biz de ona güvendik. Ben teminat sözleşmeleri yapıldığı sırada hastaydım, sözleşmeleri Erdem yaptı. Ancak, bir ay sonra sahibi olduğu yüzde 10'luk hisseyi 18 milyon dolar karşılığında Murat Demirel'e sattığını öğrendik"
       Bayraktar, Demirel'in Enver Ören'e oynadığını öne sürdüğü oyunu da şöyle anlattı:
       "Enver Ören'in bankada yüzde 32 hissesi vardı. Ben hisselerimizi Murat Demirel'e devrettikten sonra kendisinin hisselerini satmak istemedi. Demirel, çoğunluk hisselerini eline geçirince, ani bir sermaye artırımına gitti. Bunun sonucunda Ören'in yüzde 32'lik hissesi yüzde 2'ye düştü. Böylece Demirel, bankanın tek sahibi oldu. Enver Ören, 55 milyon dolar zarar etti."

       Yüzde 10 Sami
       "Yüzde 10 Sami" olarak bilinen Erdem'i bankayı satmak için her türlü hazırlığı yapmakla suçlayan Bayraktar, "Sami Erdem, hisselerini sattığını Murat Demirel ile anlaştıktan sonra bize açıkladı. Her şeyi hazırlamış, ben de kurtulmak için hisselerimi sattım. Sami Erdem, tek kuruş zarar etmedi" dedi.