The Others Belçika’nın korkusu

Belçika’nın korkusu

23.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Belçika’nın korkusu

Belçika’nın korkusu


Türkiye’den gelebilecek “ekonomik bir ambargoödan endişe duyan Belçika Hükümeti, Fehriye’den kurtulmaya çalışıyor


       Özdemir Sabancı Suikastı sanığı Fehriye Erdal’ı serbest bırakan, ancak gönderecek ülke bulmakta da zorlanan Belçika, şimdi de Türkiye pazarını kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı.
       NATO Merkezininde bulunduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’de Türkiye’nin askeri ihaleler ve teçhizat alımlarında Belçika’yı dışlama yönündeki tutumunun endişe yarattığı, Türkiye’nin “örtülü bir ekonomik ambargo" uygulamasına karşı, nasıl bir tavır takınılacağının tartışıldığı belirtilirken, bir yandan da Belçika hükümeti Fehriye Erdal’dan kurtulmaya çalışıyor.
       Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkilileri, AB üyesi bir ülkeye karşı üstelik de Gümrük Birliği anlaşması uygulamada iken “ekonomik ambargo" ilanının, ya da ticaretin, ekonomik ilişkilerin askıya alınmasının söz konusu olmadığını, ancak firma ve tüketici bazında sipariş iptallerinin olabileceğini, bunun da “resmi bir tavır" olarak nitelendirilemeyeceğini kaydettiler.
       TÜSİAD ve TOBB’un da Brüksel’de temsilciliklerinin bulunduğunu, son olarak TESK’in AB bünyesinde KOBİ’ler ve esnaf kuruluşlarıyla ilişkilerini geliştirmek için temsilcilik açıp, AB Esnaf ve Sanatkar Kuruluşları Birliği’ne üye olduğunu kaydeden DTM yetkilileri, bu kuruluşların kendi üyeleri nezdinde Belçika ile ticaretin asgari seviyeye çekilmesi yönünde uyarılarının olabileceğini söyledi.
       Ancak gerek DTM’nin gerekse Dışişleri Bakanlığı’nın, giderek Türk hükümetinin bu doğrultuda bir tavrının olmadığını vurgulayan yetkililer her kuruluşun, özel ve kamu sektöründeki firmaların kendi inisiyatifleriyle alım ve ihalelerdeki uygulamalarını değerlendirebileceklerini ifade ettiler.

       Endişe ettirecek rakam
       Türkiye - Belçika ticareti son yıllarda ciddi gelişme göstermiş durumda. AB üyesi ülkeler içerisinde Türkiye’nin ithalat ve ihracatında azımsanmayacak payı olan Belçika’nın ithalat toplamı içindeki payı tek başına yüzde 4’e yaklaşıyor. Geçen yıl ocak - mayıs dönemi itibariyle 421 milyon dolar olan ithalat tutarı, bu yılın aynı devresinde 627 milyon dolara yükselerek, geçen yıla göre beş ayda yüzde 50 oranında artış gösterdi. Türkiye’nin Belçika’ya ihracatı ise aynı devrede geçen yılın 262 milyon dolarlık tutarından, 1 milyon dolarlık düşüşle 261 milyon dolara geriledi. Belçika’nın ilk etapta Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nca açılan bazı ihalelerle, Deniz Kuvvetleri komutanlığı’nın bazı alım ve onarım işleri ihalelerinde tekliflerinin elemine edildiği belirtilirken, diğer kamu kuruluşlarının da açtıkları uluslararası ihalelerde Belçikalı firmaların tekliflerini fiyat ve teknik açılardan “daha dikkatle ve ayrıntılı" biçimde ele alacakları kaydediliyor.

       Boykot çağrısı
       Tüm Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Mehmet Barak, Trakya Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Filiz Yaz ve Marmara Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Sevinç Hacıoğlu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada da üç tüketici örgütünün dünden itibaren Belçika mallarını boykot kararı aldığı belirtildi.

       ‘İntikam için örgüte girdim’
       NİHAT ALTINTAŞ İstanbul
       Yasadışı terör örgütü DHKP - C’nin kanlı eylemlerde kullanmayı planlandığı cephaneliğinin ele geçirildiği operasyonda yakalanan Günay Aslan ifadesinde, Adana’da polis baskınında öldürülen kardeşinin intikamını almak için örgüte girdiğini öne sürdü.
       İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün, MİT ile ortak çalışması sonucu yakalanan Aslan’ın sorgusu sürüyor. Uzun yıllar örgütün sempatizani olan Aslan’ın, Adana’da 5 Ekim 1999’da gerçekleştirilen operasyonda kardeşi Erdinç Aslan’ın öldürülmesi üzerine, intikam almak amacıyla aktif görev aldığı belirtildi.
       Suudi Arabistan’da işçi olarak çalışan Aslan’ın daha sonra örgütün Avrupa’daki üst düzey sorumlularıyla görüştüğü ve patlayıcıları Suriye’den temin ettiği ortaya çıkarıldı. Aslan’ın da aralarında bulunduğu altı örgüt üyesinin, sorgularının tamamlanmasının ardından İstanbul DGM’ye sevk edileceği bildirildi.