The Others Bilim yapar halkımız bozar!

Bilim yapar halkımız bozar!

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilim yapar halkımız bozar!

Bilim yapar halkımız bozar


İstanbul’da Tatilya ve benzeri eğlence merkezlerini aratmayan bir ‘bilim merkezi’ var. ‘Bilimsel oyuncaklara’ ilgi az, ilgilenenler de bir şeyler kırmadan gitmiyor!


       Bilime ilgiyi artırmak amacıyla 5 yıl önce kurulan Bilim Deneme Merkezi, şehrin göbeğinde, İstanbullular’ın ilgisini bekliyor. Bilim Merkezi Vakfı’nın, sponsorların desteğiyle İTÜ Maçka Kampüsü içinde oluşturduğu Bilim Deneme Merkezi, Türkiye’deki ilk ve tek örnek. Merkezde, 70’i aşkın gösteri birimi, fizik, kimya deneyleri, matematik oyunları, sismografi ve deprem odasının yanı sıra çocuklara ve gençlere bilimi sevdirmek amacıyla şaşırtıcı gösteriler yer alıyor.

       Her akşam hasar raporu
       Müdür Sedat Uğurluoğlu, yurtdışındaki benzerleriyle karşılaştırıldığında, gördükleri ilginin çok cılız kaldığını belirterek “İstanbullular, Türkiye’nin tek bilim merkezinden haberdar bile değil. Bazı günler 200 - 300 öğrenci geliyor ama bu kesinlikle yeterli değil. İnsanlar Tatilya’ya, lunaparklara ilgi duyuyor ancak buraya gelmiyorlar" diye konuştu.
       Merkeze fazla ilgi olmaması bir sorun ancak bir diğer sorun da merkeze gelenlerin nasıl gezeceklerini bilmeyip, araç gereklere büyük hasar vermeleri. Uğurluoğlu “Her gün birkaç örneğimiz kırılıyor. Her akşam hasar raporu çıkarıyorum" diyor.

       Şişmanlar en çok uzay tartısını seviyor
       Merkezde pek çok ilginç proje ve birer oyuncağı andıran bilimsel çalışmalar yer alıyor. Bunların en çok ilgi görenleri ise şunlar:
  • Deprem odası: Bir oda şeklindeki platformda, değişik büyüklük ve sürelerde sanal depremler gerçekleştirilerek, deprem anında nasıl davranılacağı, eşyaların nasıl yerleştirilmesi gerektiği anlatılıyor.
  • Uzay tartısı: Uzay tartısında, Merkür, Ay, Mars ve Jüpiter’de ağırlığınızın ne olacağı ölçülüyor. Diğer gezegenlerde ağırlığın daha az gözükmesi nedeniyle, aşırı kilolu ziyaretçiler, uzay tartısında moral buluyorlar.
  • Sonsuza bakış: İçinde birbirine iki paralel ayna bulunan kutuya bakarak, yansımaların yarattığı etkiyle sonsuzluk yaşanıyor.
  • Topsy - Turvy: Astronotların yaşadığı yerçekimsiz ortamın deneyi yapılıyor.
  • Yıldırım küresi: İçinde düşük gerilim, geçirgenlik sağlayan argon, kripton ve neon soygazları bulunan yıldırım küresine dokunduğunuz anda, topraklanma meydana geliyor. Elektrik yüklü tanecikler, elin hareketini izlediği için, sihirli küre görüntüsü oluşuyor.
  • Karışık ayna: Bazı yerleri tümsek, bazı yerleri çukur olan karışık aynada, kişi sabit olmasına karşın yansıyan görüntüsü hareketleniyor.

           Dünya’da 87 Merkür’de 20 kilo
           Bilim merkezinde en çok dikkat çeken deney ürünlerinden biri olan “Topsy - Turvy", meraklılarına yerçekimsiz ortamın keyfini sunuyor. Astronotların nasıl haraket ettiğini örnekleyen aletteki çemberler bir noktada kesiştiğinde tam anlamıyla havada kalınıyor.

           Merkeze gelip de ‘uzay tartısına’ çıkmayan yok gibi... Dünyada 87 kilogram gelen bir insanın diğer gezegenlerdeki ağırlığı şunlar:
           Merkür: 20.2 kg.
           Ay: 14.7 kg.
           Mars: 35.1 kg.
           Jüpiter: 22.19 kg.

           Bu arada bilim merkezinin ‘animasyon’ içeren bölümlerinden biri de deprem odası. Burada yaratılan suni deprem pek çok kişinin dikkatini çekiyor.

  • Yazarlar