The Others Biralar Efes’ten, dönerler Bosfor’dan

Biralar Efes’ten, dönerler Bosfor’dan

15.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Biralar Efes’ten, dönerler Bosfor’dan

Biralar Efes’ten,  dönerler Bosfor’dan





Tıp eğitimi almak için 11 yıl önce gittiği Moskova’ya yerleşen Naki Karaaslan, bugün Rusya’nın en ünlü caddelerinden birisi olan Arbat’ta dört, Moskova genelinde ise sekiz restoran açarak zincir kurdu.
Tıp eğitiminden sonra doktor olan ve bir poliklinik açan Karaaslan’ın bugün müşterileri arasında Rusların Tarkanı olarak bilinen pop yıldızı Philip Krikorov ve birçok ünlü politikacı bulunuyor.
Karaaslan şimdi yeni bir proje başlatıyor. Rusya’da Starıy Melnik (Yaşlı Değirmenci) markasıyla bira üreten Efes ile birlikte, Moskova’nın en işlek 100 noktasına kiosklar kuracak. Moskova Belediyesi’nin de içinde olduğu projede Efes, Moskova’da, kendi grubunda en çok satan birası Starıy Melnik’i, Karaaslan ise döner satacak. Efes’in Moskova Belediyesi ile gerçekleştirdiği anlaşma kapsamında ilk dört kiosk açıldı. İki yıl içinde sayı 100’ü bulacak.
Şimdiye kadar Rusya’da 6 - 7 milyon dolarlık yatırım yapan Karaaslan, Rusya’da döner ticaretinde de önde gelen isimlerden. Halen 15 noktada döner satan Karaaslan, ürettiği 6 ton döneri ise toplam 300 satış noktasına gönderiyor.

Yeni yatırımlar
Türk - Rus İşadamları Derneği’nin yönetim kurulu üyesi de olan ve bir ay önce Dağıstanlı bir kadınla evlenen Karaaslan’ın sekiz restoranı ve döner satış noktalarının cirosu yaz aylarında cirosu 100 bin dolara yaklaşıyor. Karaaslan şimdi de 1,5 milyon dolarlık yeni bir yatırım yaparak büyük mutfaklara ve restoranlara çelik paslanmaz araç - gereç üretecek.

‘Rusya pazarı bakir, gelin’
Rusya’nın fikri ve sermayesi olanlar için halen bakir bir pazar olduğunu dile getiren Karaaslan, "Hükümet yetkilileri yabancı sermayenin önünü açmak için ellerinden geleni yapıyor. Önümüzdeki dönemde Rusya’ya ihracat yapmak zorlaşacak. Ülke içine yatırım yapmak daha mantıklı hale geldi" diyor. Türkiye’de kendisine güvenen ve gerçekten iyi bir fikre sahip olanların bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini belirten Karaaslan, yakın zamanda Türkiye’ye dönmeyi düşünmediğini Rusya’da daha da büyümek istediğini kaydetti.