The Others Birleşmiş Milletler AIDS gücü

Birleşmiş Milletler AIDS gücü

10.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler AIDS gücü

Birleşmiş Milletler AIDS gücü


Dış Haberler Servisi


       Birleşmiş Milletler'deki ABD başdelegesi Richard Holbrooke, barışı korumak amacıyla dünyanın dört bir tarafında görev yapan onbinlerce BM barış gücü askerinin, görev yerlerinde AIDS yaydıklarını öne sürdü.
       Holbrooke, BM barış gücü birliklerinde görev alacak genç askerlerin değişik ülkelere gönderilmeden önce sıkı sağlık denetiminden geçirilmeleri gerektiğini söyledi.
       Birleşmiş Milletler örgütünün elindeki verilere göre halen 33.4 milyon kişi HIV virüsü taşıyor. Bunların 22.5 milyonu Afrika yaşıyor. Yine aynı kaynaklara göre, Dünya üzerinde her gün 16 bin kişiye HIV virüsü bulaşıyor. Botswana, Zimbabwe gibi Afrika ülkelerinde ise yetişkin nüfusun dörtte biri AIDS'li.
       BM'nin öngörülerine göre, 2000'de Aşağı Sahra'da l0.4 milyon çocuk AIDS yüzünden anasız ya da babasız kalacak. Yalnız Uganda'da, 1999'da 1.1 milyon çocuk annesini ya da babasını AIDS'e kurban verdi.

Barış Gücü 16 ülkede

       Dünyanın dört kıtasında ve Ortadoğu'da halen on binlerce BM Barış Gücü askeri "barışı koruma" görevi yapıyor. "Barış gücü" Afrika'da Merkezi Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Batı Sahra'da görev alıyor.
       Amerika kıtasında yalnız Haiti Cumhuriyeti'nde bir "barış gücü" birliği var. Asya'daki BM barış gücü askelerinin görevli oldukları ülkeler ise Doğu Timor, Hindistan Pakistan sınırı, Tacikistan.
       Avrupa'daki BM askerlerinin çoğunluğu, eski Yugoslavya Federasyonu'nun sınırları içinde bulunan Bosna - Hersek, Hırvatistan ve Kosova'da görev başında. Ayrıca Gürcistan ve Kıbrıs'ta da BM barış gücü var.
       Ortadoğu'daki barış gücü askerleri de, Suriye ile İsrail arasındaki Golan tepelerinde, Irak - Kuveyt sınırında ve Lübnan'da görev yapıyor.