The Others Bitirdim seni!

Bitirdim seni!

10.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bitirdim seni!

Bitirdim seni
10 Ocak 1999
Bitirdim seni
Yine bildik bir konu: İki farklı yapıdaki polis, biri siyah, diğeri bir Uzakdoğulu. Ama öyle basit biri değil. Çünkü o, Jackie Chan. Yani "Bitirim İkili"yi seyredilir kılan tek şey...
Dedektif Lee ülkesi Hong Kong'da dövüş sanatlarında usta, inatçı ve iyi bir polistir. Hayatta en değer verdiği şey Çin konsolosunun 11 yaşındaki kızı Soo Yung'dur. Çin konsolosunun Amerika'ya gelmesi üzerine Lee bu küçük arkadaşından uzaklaşmış olur. Ancak küçük kız ustaca hazırlanmış bir planla kaçırılınca Dedektif Lee'yi Hong Kong'dan olayın peşine düşmesi için gönderirler.
Bu arada Çin konsolosunu sıkı korumaya alan FBI, dedektif Lee'nin bu işe karışmasını istemez. Bunun üzerine baş belası, geveze, gıcık sesli bir zenci polis olan James Carter'ı görevlendirirler. Carter'ın görevi Lee'yi olaydan ve konsolostan uzak tutup oyalamaktır. Ancak akıllı ve iş bitirici geçinen Carter, hafife aldığı Lee'yi elinden kaçırınca onunla birlikte olayın peşine düşmek durumunda kalır. Böylece bu uyumsuz ikili Soo Yung'u birlikte bulmaya çalışırlar. Ama olay en başta göründüğü gibi basit bir kaçırma değildir.
Jackie Chan sadece Hong Kong ve Uzakdoğu sinemasında değil ABD'de ilgiyle seyredilen bir oyuncu. Aslında onun tarzında farklı bir şeyler var. Basit karate ya da aksiyon filmleri değil onun filmleri. Bir kere bütün aksiyon ve dövüş sahnelerini kendisi tasarlar ve koreografilerini kendisi yapar. Onun dövüş sahnelerini dikkatle seyrettiğinizde hareketlerinde mim, tiyatro, dans ve akrobasi gibi başka sanat ve aktivitelerin de izine rastlarsınız.
Chris Tucker ise "5. Güç" (The Fifth Element) filmindeki karakterinin kendisine çizdiği yolu kabullenmiş gibi gözüküyor. Ardından gelen "Para Konuşur" filmindeki gibi "Bitirim İkili"de de bol bol bağırıyor. Bazı Amerikalılar onun için "yeni Eddie Murphy" yakıştırmasını yapsalar da Murphy'deki sevimliliğin Tucker'da da olduğunu söylemek yanlış olur. "Bitirim İkili"de sadece yaptığı bir kaç iyi espriyle ve o kulakları parçalayan sesiyle dikkat çekebiliyor.
Filmi sadece Jackie Chan için önerebiliriz. Onun dövüş sahneleri, ilginç hareketleri ve koreografisiyle film seyredilebilir bir hale geliyor. Ama gene de içi boş bir eğlencelik olmaktan kurtulamıyor.

Senaryo: 5
Oyunculuk: 5
Yönetim: 7
Genel: 6

e - mail:burakgoral@superonline.com

SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) bu yıl Türk sinemasının en iyilerini daha değişik bir anlayışla ilan etmeye hazırlanıyor. En son verilen ödül tarihinden bu yana 1,5 yıl geçtiği için bu seneki adaylar bu içinde gösterilen filmlerden oluşturuldu. 22 sinema yazarının katılımıyla gerçekleştirilen seçimler sonucu toplam 9 daldaki adaylar belirlendi. Oylamaya katılan sinema yazarlarının listesi şöyle: Mehmet Açar, Cem Altınsaray, Okan Arpaç, Tunca Arslan, Engin Ayça, Cumhur Canbazoğlu, Sungu Çapan, Coşkun Çokyiğit, Atilla Dorsay, Tuna Erdem, Burak Göral, Sevin Okyay, Murat Özer, Agah Özgüç, Vecdi Sayar, Necati Sönmez, Kami Suveren, Uygar Şirin, Alin Taşçıyan, Rekin Teksoy, Uğur Vardan ve Saim Yavuz. Sonuçlar 14 Ocak 1998 Perşembe günü Emek sinemasında yapılacak bir törenle açıklanacak. Ayrıca törende bu yılın Oscar'larında adının sıkça geçeceğine inanılan, Julia Roberts ve Susan Sarandon'lı dram "Omuz Omuza" (Stepmom) gösterilecek. 22 sinema yazarının 9 dalda saptadığı beşer aday şöyle sıralanıyor:

* En iyi film: Gemide, Hamam, Kasaba, Masumiyet, Usta Beni Öldürsene
* En iyi yönetmen: Serdar Akar (Gemide), Nuri Bilge Ceylan (Kasaba), Zeki Demirkubuz (Masumiyet), Ferzan Özpetek (Hamam), Barış Pirhasan (Usta Beni Öldürsene)
* En iyi senaryo: Serdar Akar - Önder Çakar (Gemide), Zeki Demirkubuz (Masumiyet), Hakan Aksun - Ömer Vargı - Cem Yılmaz (Her Şey Çok Güzel Olacak), Ferzan Özpetek - Stefano Tummolini (Hamam), Barış Pirhasan (Usta Beni Öldürsene)
* En iyi görüntü: Nuri Bilge Ceylan (Kasaba), Jurgen Jurges (Usta Beni Öldürsene - Avcı), Pasquale Mari (Hamam), Ertunç Şenkay (Ağır Roman - Kaçıklık Diploması), Gary Turnbull (Her Şey Çok Güzel Olacak)
* En iyi müzik: Ömer Ahunbay (Karışık Pizza), Mazhar Alanson (Her Şey Çok Güzel Olacak), Pivio Aldo de Sciasi (Hamam), Atilla Özdemiroğlu (Ağır Roman), Yalçın Tura (Sen de Gitme)
* En iyi kadın oyuncu: Ayda Aksel (Kaçıklık Diploması), Derya Alabora (Masumiyet), Olivia Bonamy (Sen de Gitme), Meltem Cumbul (Karışık Pizza), Türkan Şoray (Nihavent Mucize)
* En iyi erkek oyuncu: Okan Bayülgen (Ağır Roman), Haluk Bilginer (Masumiyet), Erkan Can (Gemide), Güven Kıraç (Masumiyet), Cem Yılmaz (Her Şey Çok Güzel Olacak)
* En iyi yardımcı kadın oyuncu: Hülya Aksular (Cumhuriyet), Ceyda Düvenci (Her Şey Çok Güzel Olacak), Sevda Ferdağ (Ağır Roman), Güler Ökten (Kaçıklık Diploması), Şerif Sezer (Hamam)
* En iyi yardımcı erkek oyuncu: Haldun Boysan (Gemide), Savaş Dinçel (Ağır Roman - Cumhuriyet), Tuncer Necmioğlu (Hoşçakal Yarın), Selim Naşit Özcan (Her Şey Çok Güzel Olacak), Mustafa Uğurlu (Ağır Roman) Ayrıca her yıl verilecek "Onur Ödülü"nün ilk sahipleri de belli oldu: Yılların sinema yazarı Giovanni Scognamillio ve Yeşilçam geleneğinin en önemli senaryo yazarlarından Bülent Oran. Bu arada o gece açıklanacak yeni bir yeteneğe de "Umut Veren Sinemacı" ödülü verilecek.

Yazarlar