The Others Boğaz’a hayran kaldı

Boğaz’a hayran kaldı

16.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Boğaz’a hayran kaldı

Boğaz’a hayran kaldı


İstanbul'a ilk kez gelen yunan Genelkurmay Başkanı'nın eşi Bayan Manusos, Milliyet'e izlenimlerini anlattı


       NATO toplantısı için Türkiye'ye gelen Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Manusos Paragiyodakis'in eşi Kristella Paragiyodakis, ilk kez gördüğü Boğaziçi'ne hayran kaldı. İstanbul'daki askeri komite toplantıları sırasında eşler için hazırlanan programa katılan Bayan Paragiyodakis, duygularını Milliyet'e anlattı.
       İlk kez geldiği İstanbul'da Ayasofya'yı, Kariye müzesini, Fener Rum Patrikhanesi'ni ve Kapalı Çarşı'yı gezdiğini söyleyen Bayan Paragiyodakis, "en fazla Boğaziçi'ne hayran kaldım. Henüz gezemedik ama otelin penceresinden muhteşem gözüküyor" dedi. Karşılaştığı Türklerin kendisine çok iyi davrandıklarını kaydeden Bayan Paragiyodakis, iki ülke arasında siyasi ve askeri konularda da yakınlaşma olmasından, "ümitli" olduğunu belirtti.

Paşa yemeğine kontrol

       NATO komutanlarının kaldığı ve toplantının yapıldığı Conrad Oteli'nde Genelkurmay tarafından geniş güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Toplantı salonunun bulunduğu kat ile komutanların çalışma ve istirahat odalarının bulunduğu katta askeri inzibat kolluğu taşıyan askerler 24 saat nöbet tuttular. 19 Genelkurmay Başkanı ve eşlerine yapılan yiyecek - içecek ikramı da yine askerler tarafından denetlendi. 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı bir "gıda - su - hijyen denetleme aracı" toplantılar süresince otelin önünden ayrılmadı.

Kıvrıkoğlu'ndan Atina'ya çiçek

       "Dostluğumuz halkları mutlu edecek"
       İSTANBUL Milliyet
       Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Türkiye'yle Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyiye gideceğini "hissettiğini" belirterek "aramızdaki dostluk halkları mutlu edecek" dedi.
       NATO Askeri Komite toplantısının kapanışındaki basın toplantısında Türkiye'yle Yunanistan arasındaki askeri ilişkileri değerlendiren Kıvrıkoğlu, "Silahlı kuvvetler arasındaki ilişkiler, iki ülke siyasi ilişkilerine paralel olarak iyileşip gelişecek ve daha iyi bir istikamete gidecektir" diye konuştu.
       "Aynı coğrafyayı kullanan, birbirleriyle komşu iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesi halkları da mutlu edecektir" görüşünü dile getiren Kıvrıkoğlu, şunları söyledi:
       "Gelecekte iyi bir ilişkiye doğru gideceğimizin işaretini hissediyorum. Askeri tatbikatların karşılıklı olarak azaltılması konusunda tam bir sonuca ulaşılamadığı, iki taraf da ufak tefek azaltmalar, çap küçültmeler gerçekleştirdi, ancak daha almamız gereken mesafe var."
       Türkiye'nin Yunanistan'a ilettiği ve henüz yanıt verilmeyen, "askeri komite kurma" önerisini de anımsatan Kıvrıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmelere, iki silahlı kuvvet arasındaki diyaloğun da katılmasının yararlı olacağı konusunda biz hükümetimizle mutabakat içindeyiz. Dışişleri Bakanlığı, konuyu bizim adımıza Yunanlı meslektaşlarıyla görüşüyor."

Yunan uçakları gelecek

       Son dönemde Türkiye ile Yunanistan arasında NATO çerçevesinde gerçekleşen askeri yakınlaşmaya da dikkat çeken Kıvrıkoğlu, Larisa'daki NATO karargahının kurmay başkanlığını Türk generalinin üstlendiğini, Mayıs ayında Yunanistan'da yapılan Dynamic Mix - 2000 tatbikatına da Türk askerlerin iştirak ettiğini söyledi. Org. Kıvrıkoğlu, önümüzdeki ay Türkiye'de gerçekleşecek Destined Glory - 2000 isimli NATO tatbikatına Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları ile Yunanistan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi çıkarma birliğinin de katılacağını açıkladıktan sonra, "ilişkilerde geçmişe göre oldukça iyi denebilecek gelişmeler var. Arzumuz bu gelişmelerin artmasıdır" diye konuştu.

AB'ye sert çıkış

       Kıvrıkoğlu, "AB, bizim gibi kendi üyesi olmayan ülkelere ne kadar imkan verirse NATO'dan o ölçüde destek alır" açıklamasını yaptı.
       Kıvrıkoğlu, karargah yapılanmasına ilişkin sorunun çözülemediğini belirterek şunları söyledi:
       "NATO'nun Avrupa güvenliğine ne tür bir destek vereceği belli değil. Ayrıca AB üyesi olmayan NATO ülkelerinin AB'nin yeni güvenlik yapılanmasıyla nasıl bütünleşeceği de henüz tartışılıyor. Oluşturulan 4 komiteden biri bu bütünleşmeyi ele alıyor. AB, Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkeler ne kadar imkan verirse, NATO da AB'ye o ölçüde destek verecektir. Bu konu henüz çözülmedi. Çalışmalar bu görüşmeler doğrultusunda devam ediyor."
       NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Venturoni de, karargah yapılanmasında henüz çözülemeyen konular olduğunu, ancak bunların Aralık ayına kadar bir sonuca bağlanacağını ifade etti.

AB, Ayazağa ve Mamak'a karşı çıktı

       UTKU ÇAKIRÖZER İstanbul
       Türkiye, Almanya'nın başını çektiği bir grup Avrupa Birliği (AB) üyesinin, oluşturulacak üç "yüksek seviyede hazırlıklı acil müdahale karargahı"nda (HRF), AB üyesi olmayan ülkelerin yer almaması yönündeki isteklerine karşı çıktı.
       Atina'da başlayan ve İstanbul'da devam eden 139. dönem NATO komutanları toplantısında, HRF birliklerinin "çok uluslu" olması ele alındı. Türkiye'nin NATO'ya tahsis edilecek tüm karargahların, ayrım yapılmadan bütün NATO üyelerine açık olması ısrarına, Almanya ve Fransa karşı çıktılar. İki ülke ve Türkiye, pozisyonlarından geri adım atmayınca, yeni karargah yapısını oluşturmakla görevli komisyonun, Atina ve İstanbul'da süren çalışması da anlaşmazlıkla sonuçlandı.
       İkna için devreye giren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da, AB'nin dönem başkanlığını da yürüten Fransa'nın Genelkurmay Başkanı Jean Pierre Kerch ile ikili bir görüşme yaptı. Kıvrıkoğlu Kerch'e, "Karar mekanizmasında olmadıkları bir komuta merkezine kuvvet vermenin imkansız olduğunu" anlatarak destek istedi. Org. kıvrıkoğlu, Atina'daki toplantıda karargahlar için Ayazağa ve Mamak'ı önermişti.

Almanya neden karşı?

       Almanya ve Fransa, yeni oluşturulacak iki HRF kolordusundan birinin, Avrupa Ordusu olarak da adlandırılan Strasbourg'daki Eurocorps karargahında kurulmasını istiyor. Anlaşmazlığın temelinde de, "çift şapkalı" hale gelecek Eurocorps karargahı sayesinde, olası AB operasyonlarında NATO altyapısını kullanmayı hedefleyen bu iki ülkenin, AB üyesi olmayan NATO üyelerini karar mekanizmasından dışlama eğilimi yatıyor. Karargahların hangi ülkelerde konuşlandırılacağı ve çalışma prensiplerinin de, Aralık'taki NATO zirvesinde kararlaştırılacağı belirtiliyor.
       Üst düzey bir Türk askeri yetkilisi, Türkiye'nin üçüncü HRF'ye talip olurken, İstanbul'daki karargahı tüm NATO ülkelerine açacağını taahhüt ettiğini ifade ederek, "Bizim için, AB'nin kullanmayı düşündüğü NATO karargahlarının karar mekanizmasında yer almak vazgeçilmez önem taşıyor" değerlendirmesini yaptı.
       Almanya'daki ARRC acil müdahale kolordusuna benzer biçimde oluşturulacak iki yeni karargah için sekiz NATO ülkesi başvuru yaptı. Türkiye İstanbul Ayazağa'daki 3. Kolordu Komutanlığı'nı, Fransa ve Almanya ise Eurocorps karargahını NATO'ya tahsis etme önerisi getirdi.