The Others Boş gezen taksiler

Boş gezen taksiler

09.11.2009 - 01:44 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün taksilerin boş gezerek trafik yoğunluğunu artırmalarının önlenmesini amaçlayan yönergesi 29 Ekim tarihli Milliyet’te ‘İstanbul’da taksiler boş gezmeyecek’ başlığıyla yayımlandı.

Boş gezen taksiler

AA kaynaklı haberde ‘Taksi ve Taksi Dolmuş Yönergesi’ hakkında bilgi veriliyor:
“İstanbul’da taksilerin yüzde 40’ı bir durağa bağlı çalışırken, yüzde 60’ı ise durağa bağlı olmaksızın sürekli dolaşıyor ve trafik yoğunluğunu gereksiz yere artırıyor. Taksi sürücüleriyle yapılan görüşmelerde, ‘taksilerin bir günde yaptıkları kilometrenin 3’te birini müşterileri olmaksızın boş halde dolaşarak yaptıkları’ belirlendi. Bu, ayda 7500 kilometre yapan bir taksi için 2500 kilometreye tekabül ediyor.
Ayrıca, bu nedenle atmosfere yayılan zararlı emisyonlar da çevre kirliliğine sebep oluyor.”
Kerem Korkmaz adlı okurumuz uyarıyor:
“İstanbul’da çalışan kesiminin günün birkaç saatini trafik yüzünden yollarda geçirdiğini dikkate alırsanız bu oldukça önemli bir haber. Ancak haberde bu projenin nasıl, ne şekilde yürürlüğe gireceğine ilişkin tek bir bilgi yok. Oysa taksilerin yüzde 60’ı durağa bağlı olarak çalışmıyor bilgisini verirken, bu taksilerin müşteri olmaksızın nasıl ve nerede bekleyeceği konusunda da bir açıklama yapılmalıydı” diyor.
n Ombudsman’ın notu: Okurumuz haklı. Yönerge, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri tarafından çıkarılan, mevzuat hükümlerinin uygulama şekillerini gösteren talimatlardır. Mevzuat hükümleri belirlenmiş, yürürlüğe girmiş bir yönergenin böyle bir uygulamayı nasıl yapıp yapmayacağı da haberde belirtilmeliydi. İstanbul trafiğini azaltmaya yönelik amacı belirlenen bir yönergede bu bilgiler yer almıyorsa, o zaman okurlara bu konuyla ilgili açıklama yapılmalıydı. İstanbul gibi bir metropolde insanların dolaşımı olmayan taksiye nereden nasıl bineceği, her on taksiden 6’sının durağa bağlı çalışmaması nedeniyle, bu projenin nasıl bir düzenlemeyle yürürlüğe gireceği haberde sorgulanmalıydı.

Yazarlar