The Others Bu yaz ‘dışarı’ çıkın

Bu yaz ‘dışarı’ çıkın

24.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yaz ‘dışarı’ çıkın

Bu yaz ‘dışarı’ çıkın


Yurtdışında tatil yapmak ya da çalışarak dil öğrenmek sanıldığı kadar zor değil

Ayşe Özkan


Yurtdışında herhangi biryere gitmek pek çok insan için hala bir hayal. Oysa, özellikle gençler için bu konuda hizmet veren kuruluşlar mevcut. Bu kuruluşlar aracılığıyla geçler, kısa süreli çalışma programlarından birkaç senelik programlara, dil okullarına ya da ücretsiz devlet üniversitelerine devam edebilir, hem yabancı dillerini hem de kültürlerini artırabilirler.
Özellikle üniversite öğrencisi ya da mezunu olan ve en az orta derecede de olsa bir yabancı dili bulunan herkes yurtdışını deneyebilir.

Camp America Programı

İyi derecede İngilizce bilen gençlerin kabul edildiği programda, engelli çocuklarla çalışmaktan, animatörlüğe, au-pairlikten, kendi mezun olduğunuz alanla ilgili bir işe çeşitli çalışmalarda görev alabilirsiniz. Programın süresi en az 9-10 hafta.

Gençlik kampları

Yurtdışında bir tatil için gençlerin en fazla rağbet ettiği programların başında geliyor. Gençlik kampı düzenleyen kuruluşlar da oldukça fazla. 18 - 29 yaş arası gençlerin başvurabildiği programlar ortalama 2-3 hafta sürüyor. Kamplarda, çeşitli uluslardan gelen gençlerle birlikte yorucu olmayan işlerde çalışabiliyor, barınma ile yeme-içme sorunlar, kampta ücretsiz olarak karşılanabiliyor.
Arkeolojiye ilgisi olan ve bu alanda yetenekli olduğuna inanan gençlere tavsiye edilen arkeoloji programında, konaklama ve yemek kamp tarafından karşılanıyor. Ancak, gönüllülerden her hafta sembolik olarak ücret alınıyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler kapsamında uzun süreli gönüllü programlarına katılmak isteyenler için çeşitli alternatifler mevcut. İnsani yardım programı adı altında, Bosna, Somali, Sudan, Latin Amerika gibi yerlerde yardıma gereksinim duyanlara yönelik bir çalışma programı. Doktor, hemşire ya da öğretmenler ve iyi derecede İngilizce bilenler tercih ediliyor.

Yurtdışında staj

AIESEC, IAESTE gibi gençlik kuruluşları yurtdışında staj konusunda üniversite öğrencilerine yardımcı oluyor. İşletme, pazarlama ve çeşitli mühendislik alanlarında yurtdışına stajer öğrenci gönderen kuruluşlar, iyi derecede yabancı dil istiyor.
Yurtdışına çıkacak öğrencilere tavsiye olunan öğrenci kartları mecvut. Çeşitli indirimlerden yararlanmak isteyenler, Uluslararası Öğrenci Kimlik Kartı (ISIC) edinmeliler.

Ulaşım

Apex ya da charter tarifelerinden yararlanarak, uygun fiyatlarla yurtdışına çıkmak mümkün. Özellikle charter, gençleren en çok rağbet ettiği, ucuz tarifeler arasında yer alıyor. Örneğin 100 milyon liraya gitmek varken, 30 milyon liraya biletinizi alabiliyorsunuz.

Ücretler

Au-pairlik (anne yardımcılığı): Başta İngiltere ve Amerika olmak üzere pek çok ülke yabancı au- pair alıyor. Haftada bir gün izinleri olan ve günde ortalama 5 saat çalışan au- pairler, bulundukları ülkede gittikleri dil kurslarını da bedavaya getirebiliyorlar. Haftada yaklaşık 25-30 milyon lira alan au-pair, üç haftalık ücreti 30 milyona gelen devlet kurslarına gitme imkanına sahipler.
Au-pair olmak için başvuran bir kişi, kayıt ücreti ve uçak parası da dahil ortalama 200 milyon lira ödemek durumunda.

Camp America: 10 haftalık bir Amerika macerası için ödenmesi gereken ücret (Lodra - New York arası ücretsiz), 880 dolar.

Gençlik kampaları: uçak ücretiyle birlikte 800 dolar.

Telefon numaraları
Gençtur: 0212 5120457
ICEP: 0312 4361964
Bil-merk:0212 2304849
AIESEC: 0312 2139425