Bunun adı olimpik REZALET!Paris, Osaka, Pekin ve Toronto ile 2008 için yarışan İstanbul, ‘yolsuzluk’ kurbanı olacakMURAT AĞCA2008 Olimpiyat Oyunları için Paris, Osaka, Pekin ve Toronto ile yarışan İstanbul’da yapımı hızla ilerleyen Atatürk Olimpiyat Statı, 29 Ekim 2001’de bitecek ama yolu olmadığı için açılamayacak! İkitelli’deki 80 bin kişilik stadyuma hâlâ servis yolundan ulaşılıyor. Ne Bayındırlık Bakanlığı karayolu bağlantısını yaptı, ne Büyükşehir Belediyesi raylı sistemi Olimpiyat Parkı’na getirebildi. Oysa iki bağlantının da projeleri bizzat İstanbul Olimpiyat Hazırlık ve Düzenleme Kurulu tarafından ilgili kurumlara gönderilmişti.
Yol ‘pahalı’ bulundu Bayındırlık Bakanlığı, 80 trilyonluk stadın, 300 milyar tutan can damarı Çobançeşme-Halkalı Toplu Konut-Olimpiyat Parkı TEM bağlantısını "pahalı" bularak 2001 yatırım planına almadı. Olimpiyatın sahibi konumundaki Büyükşehir Belediyesi ise Esenler’den İkitelli-
Başak Konutları’na uzanan hafif metrodan, Olimpiyat Statı’na yapılacak 1250 metrelik hat, hazine garantisine takılınca işi serdi. Olimpiyat Parkı’na uzatılması düşünülen Gebze-Halkalı ağır demiryolu hattının projesi bile yok. TEM’e alternatif olarak düşünülen Kuzey Otoyolu’nda da bir hareket başlamadı.
Hani bunlar yıkılacaktı Konuklar, şehircilik ayıbımızı görmesin diye muhteşem statın etrafındaki kondular yıkılacaktı. Ama daha kazma vurulmadı.
Kurul endişeli Statla birlikte, dört ayrı ulaşım projesinin taahhütünü de Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne veren İstanbul Olimpiyat Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi endişeli. 20-25 Mart’ta İstanbul’u ziyaret edecek ve rezaleti görecek 18 kişilik Değerlendirme Komisyonu’na ne cevap vereceklerini düşünüyorlar. "Hükümetin ve belediyesinin ilgi göstermediği olimpiyat projesine biz nasıl inanalım" tepkisinden çekiniyorlar.
İkitelli-Altınşehir servis yolunda, alternatif bir yan yol projelendirildi. Proje gerçekleşirse, en azından geçici bir bağlantı olacak. Ancak bu yol, yüzbinlerce ziyaretçiye yetmeyecek, trafik sıkışacak.
İSTANBUL