21.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Hava sıcaklıklarının bir hayli düştüğü şu günlerde hastalıklar da art arda geliyor. Dolayısıyla sağlığımızı korumak için beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor. İşte bu noktada C vitamini önemli bir rol oynuyor.
C vitamini soğuk algınlığı geçiren kişilerde hastalık süresini kısaltır; burun akıntısı, baş ağrısı, göz akıntısı gibi problemlerin ciddiyetini azaltır; bunu hastalığa neden olan virüslerin hareketliliğini azaltarak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek gerçekleştirir.
Kanda ve karaciğerde serbest radikal denilen zararlı maddeleri etkisiz hale getirerek metabolizmayı korur.
Antioksidan bir vitamin olan E vitamininin aktivasyonu için gereklidir.
Hücre duvarlarının yapısal olarak güçlenmesine yardım eder.
Kan damarlarında lipoproteinlerle yarışarak plaka oluşumunu, böylece damar tıkanıklıklarını engeller.
Damarları tıkayan LDL kolesterolün oksidasyonunu engelleyerek kardiyovasküler koruma sağlar.
Tümör büyümesini engelleyerek ve kanserli hücrelerin programlanmış ölümünü gerçekleştirerek kanser riskini azaltır.
Beyaz kan hücreleriyle beraber bakteri ve viral enfeksiyonlara karşı vücudun savunmasında görev alır.
Strese karşı koruma sağlar.
Kemikler, eklemler ve epitel doku için önemli olan kolajen ve kıkırdak dokunun yapılanmasını sağlar.
Egzersiz ve yaralanma sonrası bağ dokusunun yeniden yapılması için gereklidir, yaraların iyileşmesine yardım eder, eklem ve tendonlardaki yıpranma veya yırtıkların onarılmasını sağlar.
Turunçgiller C vitamininin en önemli kaynakları arasındadır. Genel sağlık açısından faydalarını şöyle sıralayabiliriz.
İçerdikleri C vitamini, karotenoidler, flavonoidler, glutatyon gibi enzimlerle bağışıklık sistemini destekler, kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar, gözü korurlar.Haftanın bilgisi
Kuşburnu: 400 mg.
Maydanoz: 172 mg.
Taze biber: 128 mg.
Roka: 120 mg.
Kivi: 100 mg.
Tere: 87 mg.
Karnabahar: 78 mg.
Kırmızı lahana: 61 mg.
Çilek: 59 mg.
Ispanak: 51 mg.
Portakal: 50 mg.
Beyaz lahana: 47 mg.
Greyfurt: 38 mg.
Mandalina: 31 mg.
Domates: 23 mg.