The Others Çakıcı'da karar günü

Çakıcı'da karar günü

03.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çakıcı'da karar günü

Çakıcıda karar günü

       MARSİLYA'daki Les Baumettes Cezaevi'nde yatan yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Alaaddin Çakıcı'nın Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği bugün karara bağlanıyor.
       Aix En Provence Adliyesi'ndeki istinaf mahkemesinde görülecek davanın ikinci ve son duruşmasında, Çakıcı ve Fransız avukatları Leon Lef Forster ile Frederic Chambonnaud hazır bulunurken, yalnızca karar okunacak. Yargıç Durand'ın başkanlığındaki mahkeme heyetinin, kısa sürmesi beklenen duruşmada vereceği karar, İtalya'da "yarı" tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın iadesiyle ilgili örnek oluşturacağı için de büyük önem taşıyor.
       Ne var ki, istinaf mahkemesi iade kararı verse bile, bu, Çakıcı'nın hemen Türkiye'ye gönderilmesi anlamına gelmiyor. Çakıcı'nın avukatları, bir önceki duruşmada kararın iade yolunda çıkması halinde temyize başvuracaklarını açıklamıştı. Temyiz prosedürünün uzun süreceği dikkate alınırsa, Fransa'da aldığı hapis cezası 17 Ocak'ta bitecek olan, hatta iyi hali nedeniyle 6 Ocak'ta serbest bırakılması beklenen Çakıcı, itirazın sonucunu "Fransa'da ikametgaha istinaden" dışarıda bekleme hakkına sahip bulunuyor.
       DHKP - C lideri Dursun Karataş'ın da bu zorunlu ikamet sırasında kayıplara karıştığı düşünülecek olursa, "Türkiye'ye iadesi karara bağlanmış" Çakıcı'nın da gizlice Fransa'yı terk etme olasılığı bulunuyor. Ancak uygulanmasa bile Aix En Provence İstinaf Mahkemesi'nin vereceği bir "iade" kararı, Öcalan'ın iadesiyle ilgili olumlu bir referans oluşturacak.